latinica  ћирилица
15/07/2019 |  19:24 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Srbi pitaju od koga je Drvar "oslobođen"

Inicijativa HDZ-a Livanjskog kantona o obilježavanju 24 godine od, kako navode, oslobođenja Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova - sramna je i ponižavajuća, poruka je Srba u Kantonu 10.

Srbi povratnici u ovaj kanton najavili su da će odgovoriti protesima kako bi spriječili proslavu progona sa svojih ognjišta.

Oni su jednoglasni u ocjeni da je žalosno sve ovo što dešava sa srpskim narodom koji ovdje vijekovima živi, te da su Glamoč, Drvar i Grahovo postali crna tačka u Federaciji BiH.

Ističu, da je najavljeno slavlje godišnjice progona Srba politička igra i da nemaju riječi komentara na sve to.

- Više od 300 poginulih, 1.260 ranjenih, od kojih 600 teško, grad koji je ima front na 100 kilometara - podsjetio je Miladin Bajić, predsjednik Boračke organizacije Istočni Drvar i Drvar.

Srbi ni danas ovdje nisu dobro došli, a ovakve odluke unose nemir, kaže delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

- Јavno sam im postavio pitanja od koga su oslobodili Drvar, Glamoč, Grahovo, kada se zna da je Drvar bio skoro 100 odsto srpski grad i koliko ima hrvatskih starosjedilaca u Drvaru i koliko je do 1995. godine protjerano Hrvata iz Drvara - rekao je Broćeta.

Načelnica Drvara Dušica Runić upozorava da federalne vlasti decenijama ignorišu težak život Srba povratnika.

- Mi nismo dobili nijednu marku raspodjele pomoći, osim što smo potpisali sporazum za dodjelu novčanih sredstava za rekonstrukciju nacionalnog spomenika Titova pećina - kaže načelnica Runić.

- Poručujemo tim ljudima da bi bilo bolje da svoju energiju troše u iznalaženju boljih uslova za život svih stanovnika ovih opština i kantona - izjavio je načelnik Glamoča Nebojša Radivojša,

Skupština HDZ-a Livanjskog kantona najavila je obilježavanje, uz vojne počasti i u prisustvu zvaničnika. Centralna proslava trebalo bi da bude 13. septembra u Drvaru.

- Mi ćemo sigurno organizovati kontraproteste 13. septembra, a mislim da će kolege u Glamoču i Grahovu jasno dati do znanja da to nije dobrodošlo u ove opštine koje su i danas crna rupa u čitavoj BiH - poručio je Broćeta.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić smatra da treba naći drugačija rješenja i djelovati preventivno u vezi s ovim pitanjem.

Podrška stiže i iz Istočnog Drvara. Načelnica opštine Milka Ivanković zatražila je podršku svih relevantnih institucija da ne dozvole takvo provociranje Srba povratnika.