latinica  ћирилица
16/07/2019 |  07:55 | Autor: SRNA

Ankara ne odustaje od potrage za energentima

Odluka EU da umanji obim kontakata i finansiranja za Tursku zbog njenog bušenja u potrazi za gasom i naftom u blizini Kipra neće uticati na odlučnost Ankare da nastavi energetske aktivnosti u tom regionu, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ankara - Foto: RTRS
AnkaraFoto: RTRS

U saopštenju se dodaje da nepominjanje Turaka sa Kipra u jučerašnjim odlukama EU "pokazuje pristrasnost EU u korist Kipra".

Unija je suspendovala pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom transportu i odlučila da za sada ne održi sastanke Savjeta za pridruživanje, kao ni dodatne sastanke u dijalogu EU i Turske na visokom nivou.

Usvojen je i prijedlog da se Turskoj smanji iznos pretpristupne pomoći za 2020. godinu, a Evropska investiciona banka pozvana je da preispita svoje kreditne aktivnosti u Turskoj.

- Ove odluke neće ni u najmanjoj mjeri uticati na odlučnost naše zemlje da nastavi hidrougljenične aktivnosti u istočnom Sredozemlju - navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ankara, koja podržava odvojeni, sjeverni dio podijeljenog ostrva, tvrdi da određene zone u blizini obale potpadaju pod jurisdikciju Turske ili Turaka sa Kipra.

Kipar je podijeljen 1974. godine, poslije turske invazije koja je uslijedila nakon državog udara koji je inspirisala Grčka.