latinica  ћирилица
16/07/2019 |  10:32 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Dačić pozdravio stav Makrona o kompromisu u vezi sa Kosmetom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je danas stav francuskog predsjednika Emanuela Makrona o postizanju kompromisu Beograda i Prištine, istakavši da je to velika promjena u politici Francuske.
Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ivica DačićFoto: RTRS

Dačić je, povodom jučerašnjih izjava Makrona u Beogradu, ukazao da je francuski predsjednik, ako se prati precizno šta je rekao, istakao potrebu za kompromisom.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je "to velika promjena u politici Francuske".

- To je ono o čemu smo mi govorili sve vrijeme - dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, to je i ono ka čemu se pomjerila američka administracija, ali američki predsjednik Donald Tramp o tome nije nikada govorio.

- Makron je rekao da je neophodno da se pronađe kompromis između stavova Beograda i Prištine, veoma precizno. Rekao je i da će se lično angažovati. To je velika stvar - dodao je Dačić.

Dačić smatra da je, ipak, pretjerani optimizam da će do kompromisa Beograda i Prištine doći u narednih nekoliko mjeseci.

- Makron želi tome da se posveti, ali to ne znači da neki drugi akteri sada to sa velikim odobravanjem gledaju. I na Zapadu postoji ta geostrateška igra, nisu tu samo u pitanju Rusija i Kina, nego i Vašington, Brisel i Berlin - naveo je Dačić.

Govoreći o Makronovom govoru na srpskom jeziku na Kalemegdanu, Dačić je rekao da je "činjenica da je Makron imao veoma emotivan nastup i da je na neki način to doprinelo da osvoji srca Beograđana i građana Srbije".

Prema Dačićevim riječima, odnosi Srbije i Francuske bili su izuzetno bliski, pa su bili hladni.

- Generalno, postoji ta jedna emocija između Francuske i Srbije. Nama je to bilo potrebnio i zbog nacionalnog integriteta, dostojanstva, to je pokazatelj bliskosti sa jednom velikom svetskom silom, osim Rusije. Da imamo jednog prijatelja sa Zapada - istakao je Dačić.

Dačić je ukazao da, kako je i sam Makron rekao, Beograd i Pariz ne mogu da vrate vrijeme unazad, ali je potrebno da se resetuju odnosi.

- Mi smo pokušavali i sa drugim zemljama da vratimo odnose, sa SAD i ostvarili smo određeni napredak. Sećate se kako je naš narod bio oduševljen kada je Tramp pobijedio na izborima - rekao je Dačić.

On je naveo da sada ima mnogo više razloga da se kaže "Emanuele Srbine".

- Mi Srbi jesmo skloni pretjerivanju, ali je poslije dužeg vremena ovo bila posjeta sa jasnim porukama - rekao je Dačić.