latinica  ћирилица
16/07/2019 |  10:59 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Banjaluka: Velika obnova 16 gradskih i prigradskih škola

Banjalučka Osnovna škola "Branko Radičević", jedna od najvećih u Republici Srpskoj, novu školsku godinu dočekaće sa osam novih učionica, tako da učenici nastavu više neće morati da pohađaju u tri smjene.
Obnova škola (foto:banjaluka.rs.ba) -
Obnova škola (foto:banjaluka.rs.ba)

Dogradnja učionica je već završena, a ovih dana se, uporedo sa tim, privodi kraju i javna nabavka za opremanje dograđenog dijela ove škole, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Istovremeno, radi se i na pripremi još jednog velikog projekta - izgradnji nove fiskulturne sale, koja bi trebalo da bude izgrađena pored ove škole.

- Identičan projekat biće realizovan i u naselju Lauš, gdje će nova sala biti izgrađena uz objekat OŠ "Sveti Sava" - navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave podsjećaju da se tokom ljetnjeg raspusta aktivno radi na sanaciji i obnovi ukupno 16 gradskih i prigradskih škola, u okviru velikog plana, vrijednog 600.000 KM.

Plan sanacije i obnove gradskih i prigradskih škola pokrenut je prošle godine, kad su veći ili manji radovi izvedeni u 26 osnovnih i srednjih škola, za šta je izdvojeno 1,9 miliona KM.

Zahvaljujući ovom planu, u četvorogodišnjoj školi u naselju Debeljaci više neće biti problema sa zagrijavanjem prostorija, jer je ovih dana u školi zahvaljujući ovom programu uvedeno centralno grijanje.

U Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport ističu da je u školi u Debeljacima ugrađena toplovodna mreža, radijatori i kotao na čvrsto gorivo.

I učenici područne škole "Јovan Dučić" u naselju Kuljani imaće bolje uslove od septembra - u ovoj školi u 13 učionica saniran je parket, za šta je obezbijeđeno 15.200 KM.

Parketi su sanirani i u OŠ "Petar Kočić", u kojoj će biti zamijenjen i dio vanjske stolarije za koju je u toku priprema tehničke dokumentacije.

Kotlovnicu bi uskoro trebalo da dobije i područna škola u naselju Česma, kojoj su odobrena i sredstva za zamjenu dijela unutrašnje stolarije.

Početak radova ove sedmice očekuje se i u OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije", u kojoj će do jeseni biti obnovljeni sanitarni čvorovi.

I u školi "Mladen Stojanović" očekuju da će ubrzo početi sanacija krova, nakon što je izabran izvođač ovog posla, vrijednog oko 64.000 KM.

Postupke javnih nabavki privode kraju i škole "Đura Јakšić" i "Georgi Stojkov Rakovski", a oni će, u okviru ovog projekta, takođe dobiti nove sanitarne čvorove.

Početak radova tokom raspusta očekuju i u školi "Miroslav Antić", koja će ovih dana pokrenuti postupak javne nabavke za zamjenu krova na područnoj školi u naselju Borkovići, vrijednosti oko 100.000 KM.

Iz Gradske uprave navode da se, osim 600.000 KM, obezbijeđenih iz gradskog i republičkog budžeta, te sredstava iz budžeta predsjednika Republike Srpske, uskoro očekuju i sredstva iz spoljnih izvora za još nekoliko škola, kandidovanih za projekte energetske efikasnosti.

Kandidovane škole, kako navode iz Gradske uprave, trebalo bi da realizuju projekte energetske efikasnosti i budu utopljene dogodine.