latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:07 ⇒ 11:39 | Autor: Index.hr

Svjetski mediji o šokantnom Kolindinom intervjuu o migrantima

Izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o tome kako hrvatska policija vrši pušbek migranata i pritom koristi nasilje, što je u Hrvatskoj prvi objavio Indeks postale su tema svjetskih medija.
Kolinda Grabar-Kitarović (foto:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian) -
Kolinda Grabar-Kitarović (foto:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian)

Podsjetimo, Kolinda je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: "Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pušbek".

Problem je u tome što je provođenje pušbeka zabranjeno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korištenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Ukratko, predsjednica RH je priznala da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da je policiji naređenoda se protivzakonito ponaša.

Gardijan: Prva zvanična potvrda nakon mjeseci poricanja

Sada o tome piše i Gardian u članku pod naslovom "Hrvatska policija koristi nasilje da bi protjerala migrante, kaže predsjednica" u kojem se ističe da je poznata međunarodna organizacija HRV zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu.
- Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primjenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda protjeruje u BiH - piše Gardian i dodaje kako je Kolindino priznanje "prva službena potvrda nakon mjeseci službenog poricanja."

O Kolindinim izjavama piše i Dijče Vele koji ističe da je "Hrvatska sistemski poricala da ilegalno deportuje izbjeglice u susjednu Bosnu i Hercegovinu", ali da je "hrvatska predsjednica priznala da granična policija silom tjera migrante preko granice".

Dojče Vele: Šokantno priznanje hrvatske predsjednice

DV ističe da je Hrvatska članica EU od 2013, da želi ući u Šengensku zonu te da je "postalo jasno što su sve tamošnje vlasti spremne učiniti da bi to postigle".

Dodaju i da većina hrvatskih medija ignoriše sve izvještaje nevladinih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima provodi hrvatska policija, no da je SRF objavio reportažu koja dokazuje da hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante u BiH.

Kolinda je, smatra DV, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mjesecima, u osnovi priznajući da policija provodi nasilni pušbek migranata u BiH.  Citiraju Јelenu Seras iz AI koja ističe da je "priznanje hrvatske predsjednice šokantno“"te da je skandalozno što je Kolinda pokušala politiku pušbeka predstaviti kao legalnu.

Ni Kolinda ni MUP nisu demantovali njeno priznanje iz Švajcarske

Vijest o Kolindinoj izjavi u kojoj je priznala da hrvatska policija krši zakone i silom protjeruje migrante prenijeli su i brojni drugi svjetski portali, poput MSN-a, US Breking Njuza, itd.

Kolinda je te izjave za SRF dala prije sedam dana i od tada nije bilo nikakvog demantija iz Kancelarije predsjednice.

Ni MUP se nije oglasio u vezi Kolindinih izjava niti je ustvrdio, kao prethodnih mjeseci, da nije toano da policija silom protjeruju migrante u BiH, što je nezakonito.

Kolinda je svojim priznanjem zapravo razotkrila hrvatsku politiku te sada više nitko iz vlasti ne demantuje da Hrvatska svojim ponašanjem prema migrantima krši njihova ljudska prava, međunarodne konvencije i hrvatske zakone.