latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:25 | Autor: SRNA

Lale: Ispraviti greške suda i povećati kazne za Đelilovića i druge

Sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je Srni da logoraši očekuju da će biti ispravljeni propusti iz prvostepenog postupka na suđenju optuženima za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Hadžića i da će apelaciono vijeće Suda BiH adekvatno kazniti počinioce zločina.
Vinko Lale - sekretar Udruženja logoraša regije Birač - Foto: RTRS
Vinko Lale - sekretar Udruženja logoraša regije BiračFoto: RTRS

- Time će biti stvoreni uslovi za podizanje novih optužnica protiv lica koja nisu obuhvaćena ovim postupkom, a činili su zločine, tukli nas, mučili, gonili da kopamo rovove i iživljavali se na različite načine - istakao je Lale, koji je preživio mučenja u zloglasnom logoru "Silos".

On je rekao da je očekivana jučerašnja odluka apelacionog vijeća Suda BiH o ukidanju prvostepene presude u predmetu "Đelilović i drugi" optuženim za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području Hadžića.

- Ta vijest je snažno odjeknula u javnosti i iznenadila neupućene, ali mi smo takvu odluku očekivali jer su uložene žalbe na presudu kojom su Đelilović i još sedmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora - rekao je Lale.

On je naveo da su djelimično prihvaćene žalbe Mustafe Đelilovića i Halida Čolića zbog nekih pogrešnih procjena u prvostepenom sudskom procesu i ukinuta je presuda iz tehničkih razloga jer se proces mora ponoviti.

- Mi smo bili nezadovoljni presudom sudskog vijeća i insistirali smo da tužilac uloži žalbu, što je učinjeno i ta žalba je prihvaćena što znači da će se ponoviti sudski proces jer je, zbog nekih pogrešnih sudskih procjena, došlo do apsolutne povrede postupka - istakao je Lale.

On je dodao da se u Udruženju nadaju i vjeruju da će u drugostepenom postupku apelaciono vijeće profesionalno utvrditi sve činjenice, a to su različiti oblici mučenja, tortura, nečovječnog i nehumanog postupanja prema zarobljenicima, te da će na osnovu toga utvrditi punu odgovornost svih optuženih.

Vijeće koje je ukinulo presudu čine predsjedavajući sudija Miloš Babić i članovi Senadin Bektašević i Tihomir Lukes i oni će u ponovljenom postupku voditi ovaj proces.

Sud BiH je u julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u "Silosu", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području opštine Hadžići.

Na po 10 godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba opštine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić.

Na po osam godina zatvora osuđeni su nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti u Hadžićima Fadil Čović, kao i upravnik "Silosa" Bećir Hujić.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u "Silosu" Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni "Krupa" Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je vijeće kojim je predsjedavala Minka Kreho utvrdilo da su svi zatvorenici bili civili.