latinica  ћирилица
16/07/2019 |  12:02 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Ursula fon der Lejen predstavila plan o socijalnoj, klimatskoj i migrantskoj politici

Ursula fon der Lejen, kandidat iz Njemačke za novog predsjednika Evropske komisije, predstavila je danas poslanicima Evropskog parlamenta svoj plan o socijalnoj, klimatskoj i migrantskoj politici.
Ursule fon der Lejen - Foto: REUTERS
Ursule fon der LejenFoto: REUTERS

Ukoliko poslanici glasanjem odbiju njenu kandidaturu, to će biti ozbiljan udarac za evropski blok, koji je suočen sa različitim izazovima - od trgovine i "Bregzita" do erozije demokratskih normi.

U tom slučaju, evropski lideri bi morali da nominuju novog kandidata u roku od mjesec dana.

Fon der Lejenovoj je potrebna podrška 374 poslanika za apsolutnu većinu. Glasanje je tajno i biće održano u 18.00 časova.

Ona je u obraćanju poslanicima pozvala na jedinstvo i rekla da je lično veliki protivnik slabljenja Evrope, njenih vrijednosti i stvaranja podjela.

Fon der Lejenova je obećala da će u prvih 100 dana mandata sastaviti nacrt zakona o eliminaciji ugljeničnih emisija do 2050. godine i dodala da će države koje treba da smanje zavisnost od fosilnih goriva dobiti finansijsku pomoć.

Ona je rekla da je svjesna kontroverzi u vezi sa pitanjem migranata i predložila da se revidiraju norme EU kada je riječ o ovoj temi.

- Potrebno je da uzmemo u obzir legitimne primjedbe mnogih i da vidimo kako možemo da prevaziđemo razlike - izjavila je ona u Evropskom parlamentu.

Fon der Lejenovoj će za dobijanje apsolute većine biti potrebni glasovi skeptičnih socijalista i liberala.