latinica  ћирилица
16/07/2019 |  12:19 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Francusko-srpska saradnja u oblasti stripa

Sporazumom o saradnji u oblasti kulture i stripa, koji je potpisan u okviru posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona Srbiji, predviđeno je uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa koji će se od naredne godine održavati u dva grada, Angulemu i Pančevu, saopšteno je danas iz pančevačke Agencije Komunikart, koja je jedna od potpisnica sporazuma.
Beograd - Foto: SRNA
BeogradFoto: SRNA

Sporazum su potpisali Žan-Batist Kizen, direktor francuskog instituta u Srbiji koji je inicijator sporazuma, generalni direktor Međunarodnog centra za strip i ilustraciju iz Angulema Pjer Lungereti, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i direktor Agencije Komunikart iz Pančeva Monika Husar Tokin.

Sporazum predviđa i zajedničku organizaciju radionica i obuka namijenjenim crtačima, razvoj naučne saradnje u vidu studija i članaka koje se tiču srpskog stripa radi uspostavljanja bibliografske baze, razmjenu dokumenata, koprodukcijski rad na izložbama, organizaciju pozajmica strip radova i drugo.

Direktor Agencije Komunikart Monika Husar Tokin ocijenila je da je riječ o najznačajnijem projektu do sada u oblasti stripa u Srbiji.

- Međunarodni centar za strip i ilustraciju u Angulemu je ugledna i internacionalno poznata ustanova, i mi ćemo u narednom periodu učiti od njih, ali i aktivno raditi na promociji srpske strip scene u Francuskoj, uz pomoć našeg selektora Saše Rakezića /alias Aleksandar Zograf/ koji odlično poznaje domaću strip scenu - izjavila je Husar Tokinova.

Agencija Komunikart posljednjih godina u Pančevu organizuje Nova festival u okviru čijeg se programa održava i poseban segment sa akcentom na savremeni autorski strip.

Prošlogodišnja izložba "Evropsko nasleđe u savremenom stripu i ilustraciji" okupila je 50 autora iz cijelog svijeta, a uvrštena je i u nacionalni program zvaničnog obilježavanja Godine evropskog kulturnog nasljeđa.

Ove godine Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odabralo je tu izložbu kao jedan od programa koji će biti predstavljen u Kulturnom centru Srbije u Parizu, navodi se u saopštenju.