latinica  ћирилица
16/07/2019 |  15:13 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Episkop Sergije o inicijativi HDZ-a: Počinioci se uvijek vraćaju na mjesto zločina

Episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da inicijativa HDZ-a Livanjskog kantona o obilježavanju 24 godine od, kako navode, oslobođenja Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova, potvrđuje da se počinioci uvijek vraćaju na mjesto zločina.
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

Saopštenje episkopa Sergija prenosimo u cijelosti:

Da se počinioci uvijek vraćaju na mjesto zločina, potvrđuje najnovija inicijativa iz livanjskog HDZ-a, kojom se, tobože, želi proslaviti "oslobađanje" ili tačnije rečeno okupacija Drvara, Grahova i Glamoča.

Zar progonioce stid nije stigao ni dvadeset četiri godina kasnije? O krivici krivih neću ni da govorim! O tome bi trebalo da vode računa zemaljski sudovi, ali pravda u njima, čini se, odavno ne stanuje.

Umjesto da nas, konačno, ostave na miru, potomci nečasnih predaka koji su naše pretke surovom smrću prognali iz Livna i livanjskih sela, u ljeto 1941, napunivši svaku livanjsku jamu srpskim kricima, ali i plačem tek rođene djece.

Krvlju je orošeno Livanjsko polje, da svjedoči o hiljadama Srba, kojih danas gotovo da i nema.

Umjesto da dobrotom i pokajanjem spiraju grijehe iz prošlosti, korisnici zločina iz 1941. godine opet bi da slave nad desetkovanim Srbima, koje su horde zla protjerale sa rodnih ognjišta u jesen 1995. godine.

Zar je Hrvat iz Splita morao doći čak u Drvar, da bi ga "oslobodio" od rođenog Drvarčanina, Srbina?

Čak ni grobovi naših predaka nisu pošteđeni neoustaškog ludila, jer kako drugačije odgovoriti na pitanje: Zbog čega je na prostoru Tomislavgrada/Duvna, tokom 2017. godine, porušen stećak pod kojim je vijekovima ležalo junačko tijelo Јanković Stojana?

Odgovori na takva pitanja ne zanimaju čelnike Livanjskog kantona, ali bi da slave sopstvenu sramotu, naš bol i našu patnju.

Mrtve nas ponovo ubijaju, zaboravljajući da još uvijek ima živih Srba u Grahovu, Drvaru i Glamoču, koji će, ako Bog da, vaskrsnuti silu svojih predaka, kako bi sačuvali vijekovne tapije našeg postojanja, čuvajući svoja ognjišta, groblja i hramove!