latinica  ћирилица
16/07/2019 |  18:43 ⇒ 17/07/2019 | 08:23 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške

Nakon više od deceniju čekanja, za mjesec počinje izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške. Ugovor sa preduzećima koja će graditi most, danas su u Zagrebu, potpisali predstavnici Hrvatskih cesta i Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Vrijednost radova je 19,5 miliona evra bez PDV-a. BiH će platiti polovinu iznosa za most dužine 426 metara, a Hrvatska drugu polovinu. Rok za završetak radova je dvije i po godine.

Konačno je potpisom stavljena tačka na priču o izgradnji mosta na Savi koja traje od 2004. godine. Prvi radovi očekuje krajem avgusta ili početkom septembra. Prepreka više ne bi trebalo da bude, jer su sredstva za finansiranje izgradnje obezbijeđena.

- Mi smo s naše strane obezbijedili sredstva za finasiranje ovog mosta, dijelom od Telekom operatera, dijelom od IPA projekata, nepovratnih sredstava i drugih izvora - kaže Saša Dalipagić, zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH.

Međudržavni projekat je prošao dug put, a Hrvatska će osim finansiranja polovine mosta, imati i dodatne troškove za izgradnju priključnog puta od Gradiške do Okučana. To će ih koštati dodatnih 50 miliona evra.

- Užurbano pripremamo konkursnu dokumentaciju od Okučana do Čovora mosta i vrlo brzo ćemo imati konkurs i za tu dionicu. 30 mjeseci je rok za sve radove i mosta i pristupnog puta - rekao je Јosip Škorić, direktot Hrvatskih cesta.

Most dužine 426 metra, širine 22,6 metara, imaće po dvije kolovozne trake u oba smjera. Gradiće ga Intergral inženjering iz Laktaša, Đuro Đaković montaža i Zagreb montaža.

- Želim da iskažem zadovoljstvo što je naručilac dao povjerenje ovom konzorcijumu. U ime naših partnera mogu reći da ćemo opravdati povjerenje i ispoštovati rok - naveo je Dragan Јevtović, iz Integral inženjeringa.

Sa izgradnjom mosta, kao i novog graničnog prelaza u Gradiški, koji je već završen, auto-put Banjaluka-Gradiška biće povezan sa zapadnom Evropom. U narednih mjesec dana biće priveden kraju i tender za izbor nadzornog organa.

- Ovo je veoma važan dan jer od danas više nema nazad, nego samo naprijed. Sve strane su ovim potpisom preuzele veliku obavezu i odgovornost - istakao je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske naglasio je da se nada da će brzo biti okončana procedura kada je riječ o nadzoru izvođenja radova i da nakon toga radovi brzo počnu.

Za građane Gradiške i lokalnu vlast, most je više od građevine.

- Neposredno uz blizinu mosta, između terminala i Graničnog prelaza imamo 400 hektara zemljišta namijenjeno za poslovnu zonu - kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Očekivanja su velika. Most kod Gradiške ne znači samo bolju budućnost za taj kraj, već i nadu da odlazak u Evropsku uniju neće biti isključivo u jednom smjeru.