latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:46 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Kako su u Srbiji razumjeli Makronove poruke o Kim i EU?

Francuski predsjednik, Emanuel Makron, završio je dvodnevnu posjetu Beogradu, iza koje su ostali brojni sporazumi, ali i utisci. Po mnogima, netipičnom otvorenošću, Makron je razbio iluzije o skorom ulasku Srbije u Evropsku uniju. Ipak, za rukovodstvo Srbije, ovo je poslije dužeg dužeg vremena - prva posjeta sa jasnim porukama. Od kojih je jedna - želimo da ponovo budemo prijatelji!

Iako su Makronovom posjetom oživljene uspomene na slavna vremena i želju da se okrene list u međusobnim odnosima, Makron je svojim domaćinima stavio da znanja da je Kosovo za njih nezavisna zemlja, s tim što Priština mora postići kompromis sa Beogradom.

- On je istakao potrebu za kompromisom, to je velika promjena u francuskoj politici, to je ono što mi govorimo, ono ka čemu se pomjerila američka administracija - kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije istakao je da je Makron pošteno govorio o svim temama. Kako je rekao, svako normalan, i Albanac i Srbin zna da to mora biti nešto između, jer je nemoguće praviti kompromis, ako niko neće da odstupi.

Makron je iskreno odgovorio da i EU mora da se reformiše prije bilo kakvog proširenja, što nije, dodao je, odvraćanje Srbije od evrointegracija.

- Onaj koji je pažljivo slušao šta je to što govorio predsjednik Makron, čuo je da će oni imati svoje debate, svoje probleme koje će da rješavaju, a mi moramo da se posvetimo regionu - naveo je Vučić.

S druge strane, iskrenost u ključnim pitanjima, uvjerava da Makron nije prodavao maglu govoreći o povratku na scenu srpsko-francuskog prijateljstva i izjave da Francuska nikada neće zaboraviti Srbiji šta je učinila za nju.

- Tu su neke poruke koje obavezuju. Kada neko kaže "mi ćemo voljeti vas kao što ste vi voljeli nas", to su poruke koje ostavljaju obaveze za onoga ko ih izjavljuje - dodao je Dačić.

Makron, kako su to mnogi analitičari protumačili, želi da preuzme liderstvo nakon Angele Merkel i zato oživljava stare saveze.

Koji god motiv bio, u Beogradu nemaju ništa protiv jer smatraju da je vrijeme da Srbija dobije nekog prijatelja i na zapadu.