X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/07/2019 |  07:14 ⇒ 07:27 | Izvor: TANЈUG

Salvini: Neonacisti su planirali atentat na mene

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je danas da je grupa ukrajinskih neonacista, uhapšena zbog posjedovanja čitavog arsenala oružja, htjela da ga ubije.
Mateo Salvini (foto:Vasily Maximov/AFP via Getty Images) -
Mateo Salvini (foto:Vasily Maximov/AFP via Getty Images)

- To je bila jedna od mnogih prietnji smrću koje dobijam svaki dan. Tajna služba me je izvijestila o ukrajinskoj grupi koja planira atentat na mene. Drago mi je što je to doprinijelo da se pronađe arsenal nekih ludaka - rekao je Salvini, koji je poznat po svojim jakim proruskim stavovima, prenosi Ansa.

Italijanska policija privela je juče trojicu muškaraca, među kojima i jednog koji je povezan sa neofašističkom političkom strankom, nakon što je otkrila veliku količinu oružja, uključujući raketu vazduh-vazduh francuske proizvodnje, kao i materijal sa nacističkim simbolima.

Policija je saopštila da je to otkriće rezultat prethodne istrage o Italijanima koji su učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini.

Italijanska policija i Tužilaštvo saopštili su da je informacija o postojanju zavjere da se izvede atentat na Salvinija potekla od bivšeg agenta KGB, ali da za to nisu pronađeni dokazi.

U saopštenju se navodi da je do otkrivanja pokušaja prodaje rakete vazduh-vazdu došlo zahvaljujući nadgledanju pet Italijana, bivših policajaca bliskih Azovskom bataljonu.

Iz katarskog ministarstva spoljnih poslova za Rojters su rekli da je raketa francuske proizvodnje nekada bila u posjedu vojske te zemlje, ali da je pre 25 godina prodata “trećoj prijateljskoj zemlji“.

Kako navodi AP, Salvini je danas popustio pod pritiskom javnosti i priistao da odgovara na pitanja u parlamentu o optužbama da je njegov saradnik tražio od Rusije novac za njegovu prorusku partiju Liga.