X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/07/2019 |  07:48 | Izvor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici bivših pripadnika HVO-a za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon Srba, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 10. jula svjedok Tužilaštva BiH Hasan Nurkić rekao je da mu je tadašnji šef civilne policije u Orašju Tado Oršolić rekao da nije mogao da zaštiti dva srpska policajca koja su sticajem okolnosti otišla u zatvor.

- Sa Tadom Oršolićem sam razgovarao o tim ljudima. Rekao mi je da je imao pritisak od drugih policajaca šta će s njima dva Srbina, od kojih se jedan zvao Gojko, te da je na sve načine pokušavao da ih oslobodi iz osnovne škole u Donjoj Mahali, gdje ih je odvela i čuvala vojna policija - naveo je Nurkić.

Svjedok je rekao da je čuo kako su nakon 15 dana srpski policajci pobjegli, dodajući da su čuvari zatvora odlučivali šta će biti s njima.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.30 časova.