latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:47 | Autor: SRNA

Kožul: Odluka o Pelješkom mostu dio bošnjačke političke agende

Poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul smatra da je odluka Predsjedništva BiH da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu dio bošnjačke političke agende kojoj su cilj i posljedica loši politički odnosi sa susjedima, te ističe da je dobro što je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik to prepoznao.
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba) -
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba)

- Indikativno je da se takva nepotrebna i štetna odluka donosi u tajmingu političke krize i nemogućnosti donošenja ključnih odluka za BiH, ali i ozbiljnih zajedničkih saobraćajnih projekata sa Hrvatskom - rekao je Kožul za Srnu, precizirajući da misli na mostove na Savi kod Svilaja i Gradiške.

On je podsjetio da su politički predstavnici Hrvata u BiH u više navrata isticali da je u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta postignut kvalitetan stručni dogovor Hrvatske i BiH, te da je riječ o projektu od koristi za obje zemlje.

Prema njegovim riječima, jučerašnja odluka Predsjedništva BiH banalna je i nepotrebna, te neće posebno uznemiriti nikoga izvan Sarajeva.

- Odluka je donijeta u maniru besposlenih ljudi koji se, ako neće ili ne mogu da rade svoj posao, a to je da formiraju vlast u BiH, bave tuđim poslovima – Pelješkim mostom - rekao je Kožul.

Navodeći da je dobro da je barem jedan član Predsjedništva BiH to prepoznao, Kožul je ocijenio kao ozbiljno što se na ovako banalnom pitanju koristi princip preglasavanja.

- Ostaje nam čekati dalja preglasavanja iz kojih ništa dobro neće izići - zaključio je Kožul.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik preglasan je juče prilikom usvajanja zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. Za zaključak su glasali Komšić i DŽaferović, a Dodik je bio protiv.

Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, a konačnu odluku o tome donijeće sutra Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici.