latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:50 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Savčić: Aršini Suda BiH zasnovani na nacionalnosti optuženih

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da Sud BiH primjenjuje različite aršine u sličnim procesima za ratne zločine i da su oni isključivo zasnovani na nacionalnoj pripadnosti optuženih.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

- Sud BiH se potpuno diskriminatorski ponaša u zavisnosti od toga ko je pripadnik koje vojske, odnosno kojeg naroda - rekao je Savčić Srni.

On očekuje da će u sudskom procesu za zločine nad Srbima u logoru "Silos" u Tarčinu u ponovljenom suđenju biti izrečena oštrija kazna zatvora u skladu sa težinom izvršenog krivičnog djela.

- Zločini su se dogodili, neko ih je naredio, počinio i kontrolisao i ne može se desiti da niko ne bude odgovoran. Nadam se da će u slučaju logora "Silos" u ponovljenom suđenju biti izrečene adekvatne mjere zatvora koje će biti drastično više u skladu sa težinom izvršenog krivičnog djela - naglasio je Savčić.

On je dodao da ga zabrinjava oslobađajuća presuda nekadašnjem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije RBiH Ahmeta Sejdića koji je bio optužen za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Savčić je ocijenio da i ova i druge oslobađajuće presude pokazuju da članovi Sudskog vijeća Suda BiH iz bošnjačkog naroda, kada se sudi Bošnjacima ili nesrbima, ne poznaju i ne priznaju institut komandne odgovornosti.

- To se pogotovo odnosi na slučajeve gdje postoje očigledni dokazi, kao što je i u slučaju "Sejdić", da je počinjen zločin nad ratnim zarobljenicima, među kojima su i ranjenici koji su korišteni za razminiranje. Ovo me brine i to je nedopustivo. To je očigledna diskriminacija, počev od kvalifikacije krivičnog djela - kaže Savčić.

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije RBiH Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdić je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je ove sedmice i prvostepenu presudu kojom su Mustafa Đelilović i još sedam optuženih za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području Hadžića osuđeni na ukupno 60 godina zatvora, te predmet vratilo na ponovno suđenje.