latinica  ћирилица
17/07/2019 |  12:46 | Autor: SRNA

Pavić: BiH je mrtvac koji se vještački održava spolja

Politikolog Aleksandar Pavić izjavio je Srni da je jučerašnje preglasavanje u Predsjedništvu BiH po pitanju Pelješkog mosta ogolilo koliko je BiH "mrtvac koji se vještački održava spolja" i ocijenio stav srpskog člana Milorada Dodika kao podršku principu tri konstitutivna naroda koja su ravnopravno predstavljena na nivou BiH.
Aleksandar Pavić (Foto: Sputnjik) -
Aleksandar Pavić (Foto: Sputnjik)

- Preglasavanje po pitanju Pelješkog mosta u Predsedništvu BiH najviše pokazuje koliko je nakaradna činjenica da je /Željko/ Komšić, iako izabran formalno kao predstavnik hrvatskog naroda, u stvari drugi muslimanski predstavnik u Predsedništvu BiH, i to je sad pokazao, a vidi se i ceo aranžman u šta se BiH pretvorila - navodi Pavić.

On ističe da se po ovome pokazuje da centralne institucije uopšte ne izražavaju volju sva tri naroda, što se najviše vidi po tome što više od devet mjeseci poslije izbora BiH ne može da ima novi Savjet ministara i ne može da se formalizuje volja glasača izražena na izborima u oktobru prošle godine.

- Ovo što je srpski član Predsedništva uradio, ja to smatram najpre kao izražavanje podrške principu tri konstitutivna naroda koja su ravnopravno predstavljena na nivou BiH i protest protiv Komšića, koji je projekat i koji uopšte ne zastupa većinski interes hrvatskog naroda u BiH - kaže Pavić.

Prema njegovim riječima, dobro u svemu tome je što još postoji taj mehanizam za zaštitu vitalnih interesa svakog od tri naroda, ali, kako napominje to je stvar koja je uvijek podložna agresiji upravo zbog preglasavanja.

Pavić smatra da sve to pokazuje da je BiH u stvari nemoguća država, i razloge zbog kojih se ona i raspala i utonula u građanski rat.

On je ukazao da BiH ne može da funkcioniše mimo neke veće državne zajednice, što je bila Јugoslavija, a da "ako nije mogla Јugoslavija u velikom da funkcioniše, "Јugoslavija u malom" može da funkcioniše očigledno samo uz spoljni diktat i praktično odsustvo prave demokratije.

- Tako da ćemo imati još ovoga, ovo neće stati sad i dok god postoji visoki predstavnik, dok god se dozvoljava nekom Komšiću da bude izabran mimo volje naroda koji on treba da zastupa, imaćemo sve više ovakvih stvari. Uopšte BiH je živi mrtvac, koji se vještački održava spolja" - zaključio je Pavić.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić preglasali su juče na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika usvojivši sa dva glasa "za" i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, posebno imajući u vidu da je, nakon nekoliko godina, juče ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.