latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:12 | Autor: SRNA

Neustavne izmjene Statuta Doma zdravlja Istočno Sarajevo

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Јavne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Istočno Sarajevo nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Ustavnog suda je obrazloženo da je ova ustanova bila obavezna da prije donošenja osporene odluke za taj akt pribavi mišljenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i saglasnost načelnika opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, kao suosnivača.

Ustavni sud je utvrdio da osporena odluka nije u saglasnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o sistemu javnih službi i Zakonom o lokalnoj samoupravi, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

- Budući da u postupku donošenja te odluke nije pribavljeno mišljenje nadležnog ministarstva, kao i da je saglasnost na Odluku potpisalo neovlašćeno lice opštine Istočna Ilidža, Ustavni sud je ocijenio da je usljed toga došlo do povrede ustavnog načela zakonitosti - navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o stvarnim pravima nije u saglasnosti odredba člana 12 stav 3 Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave, kojeg je donio direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/.

- Osporavanom odredbom propisano je da se prodaja, odnosno opterećenje pravom građenja može izvršiti neposrednom pogodbom, s tim što cijena nepokretnosti koja se prodaje, odnosno koja se opterećuje pravom građenja, ne može biti niža od tržišne cijene te nepokretnosti - navodi se u saopštenju.

Ustavni sud je ocijenio da je ovakvim propisivanjem donosilac akta izašao iz okvira svojih zakonom utvrđenih ovlašćenja jer je neposredno uredio sadržinu zakonskog instituta, s obzirom na to da je relevantnim odredbama Zakona o stvarnim pravima određeno da se ovakvim nepokretnostima može raspolagati samo na osnovu javnog konkursa, a izuzetno i neposrednom pogodbom u taksativno navedenim slučajevima.

Shodno takvom normiranju, Ustavni sud je zaključio da je došlo do povrede ustavnog načela zakonitosti.

Ustavni sud je na sjednici utvrdio da Odluka o utvrđivanju plate funkcionera opštine Šamac nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave jer taj podzakonski opšti akt Skupština opštine Šamac, kao nadležni organ, nije usaglasila u određenim rokovima sa relevantim naknadno donesenim zakonskim odredbama.

Ustavni sud je donio i odluke kojima je odbacio ili odbio prijedloge, odnosno nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti pojednih odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kao i ocjenu pojedinih podzakonskih akata.