latinica  ћирилица
17/07/2019 |  16:36 ⇒ 19:43 | Autor: klix.ba

Hrvatski granični policajci: Migrantima iz BiH uzimamo novac, razbijamo telefone...

Hrvatsko pravobranilaštvo je u posjedu pisma nezadovoljnih graničnih policajaca te zemlje u kojem iznose šokantna priznanja u vezi sa tretmanom migranata koji dolaze s teritorije BiH i pokušavaju da pređu hrvatsku granicu.

- Svakodnevno ih vraćamo u BiH bez papira, bez procesuiranja, bez obzira o kome se radilo - žene, djeca... prema svima isto. Nema azila, to ne postoji, osim u izuzetnim situacijama, kada je nešto medijski popraćeno. Naređenje načelnika i rukovodioca i uprave je da sve vraćamo bez papira, nema traga, uzeti novac, mobilne telefone razbiti, baciti, izbjeglice na silu vratiti u Bosnu - stoji u dijelu pismu koje je objavio novilist.hr.

Pravobranilac je o tome još u martu obavijestio hrvatsko Tužilaštvo, a u junu i u predsjednika Sabora te predsjednike nadležnih saborskih odbora. Reakcije još nema.

- Kako /pravobranilac/ još uvijek nije zaprimila povratne informacije o eventualno preduzetim mjerama na ispitivanju navoda iz pritužbe, jedina preostala institucionalna mogućnost jeste obavještavanje javnosti - stoji u saopštenju pravobranioca.