X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/07/2019 |  17:50 | Izvor: SRNA

Planom poslovanja predviđeno i povećanje plata radnika ŽRS

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić poručio je da je uprava ovog preduzeća u svom planu poslovanja za tekuću godinu predvidjela i povećanje ličnih primanja zaposlenih radnika i negirao medijske navode sindikalnih organizacija da Uprava ŽRS-a ne preduzima aktivnosti po tom pitanju.
Zoran Ilinčić, direktor Željeznica Srpske - Foto: SRNA
Zoran Ilinčić, direktor Željeznica SrpskeFoto: SRNA

- U skladu sa tim, pokrenuli smo razgovore, kao neko trajno rješenje za to uvećanje, oko kolektivnog ugovora. Na zahtjev sindikata ti razgovori su zaustavljeni dok ne bude urađena nova sistematizacija - rekao je Ilinčić novinarima.

On je rekao da Uprava smatra da postoji dovoljno prostora da se završi taj pojedinačni kolektivni ugovor kako bi se primijenio plan poslovanja i povećala primanja radnika.

Prema njegovim riječima, uprava je, pokazujući dobru namjeru, prihvatila zahtjev sindikata da se prvo izvrši sistematizacija, koju je Uprava prihvatila u radnoj verziji i produžila rok sidnikatima da se izjasne.

Ilinčić je potvrdio da je Uprava juče zaprimili komentare sidnikata na radnu verziju sistematizacije koju će razmotriti i istakao da ima konstruktivnih prijedloga, kao i onih koji štetni za kompaniju.

On je rekao da Uprava ŽRS-a uvažava sindikate kao partnere tokom razgovora.

Ilinčić je naveo da je trenutni način povećanja plata u ŽRS privremena mjera, za koju je Uprava dobila i saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Vlade Srpske, a kao stimulacija da se poboljša status radnika do usvajanja kolektivnog ugovora.

- Činjenica je da se od 2.397 radnika, koliko ih je trenutno na Željeznicima, ne može svakom isplatiti u marku - kaže Ilinčić i ističe da nisu tačni medijski navodi da je nekome isplaćeno čak i do 500 KM.

On smatra da postupci sindikalnih organizacija pokazuju da "im ne odgovara da Uprava redovno izmiruje obaveze".

- Prvi put smo, poslije 15 godina, u junu istog dana isplatili sve obaveze i prema državi i prema radnicima i nastojimo da održimo taj kontinuitet do kraja godine - rekao je Ilinčić.

On je dodao da je trenutni iznos stimulacija dokaz da Uprava realizuje i više od predviđenog plana poslovanja.

Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija pri Željeznicama Republike Srpske podnijeli su Okružnom tužilaštvu u Doboju krivičnu prijavu protiv uprave preduzeća iz 2012. godine i tadašnjeg Nadzornog odbora zbog "nesavjesnog poslovanja, nanesene višemilionske štete kada je riječ o isplati toplog obroka i regresa, te zaključivanja štetnih ugovora".

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je danas novinarima da su o tadašnjim odlukama uprave da bude umanjen topli obrok, ukinut regres i umanjene naknade iz kolektivnog ugovora sindikati obavijestili i kontrolne organe u Željeznicama, kao i nadležne inspekcije koji su utvrdili nezakonitost tih odluka.

On je najavio podnošenje novih prijava protiv tadašnje uprave koja je sklapala štetne ugovore po raznim osnovama.

Predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević vjeruje da će institucije Republike Srpske ispitati navode sindikata.

- Uprava Željeznica pokušava da sprovede bez sindikata novu sistematizaciju radnih mjesta, gdje je više nego opravdan strah da bi dobar dio radnika mogao ostati bez posla - kaže Tepavčević.