latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:07 ⇒ 18/07/2019 | 08:58 | Autor: RTRS

Inckova inicijativa izaziva Srpsku na referendum

Dok glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc, u Savjetu bezbjednosti kritikuje negiranje navodnog genocida, OHR razmatra inicijativu Valentina Incka da, do jula naredne godine, Parlamentarna skupština BiH, usvoji Zakon o negiranju genocida u Srebrenici.

Kažu da razmišljaju ko bi mogao da bude zvanični pokretač parlamentarne procedure, jer je Incko, očigledno, odustao od "nametanja" takvog zakona.

- Ako to, ipak, uradi - može da računa da je raspisao poziv za utvrđivanje budućeg statusa Republike Srpske - poručio je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Obećao je Valentin Incko u Potočarima da će 2020.godine sigurno biti usvojen Zakon o negiranju genocida. To je civilizacijska norma, poručio je austrijski namjesnik, odranije poznat po neprimjerenom poređenju Republike Srpske sa NDH, a srpskih državnika sa nacističkim zločincima.

Ipak, iz Inckove domovine stižu i trezvenije poruke, suprotne narativu o Srebrenici, koji zastupa visoki predstavnik.

- Sada, ako neko kaže kako se u Srebrenici nije dogodio genocid, izlaže se krivičnom progonu. Konvencija UN o genocidu naglašava da nije pitanje koliko je ljudi ubijeno, nego namjera da se ugasi neka nacija, etnička, rasna ili vjerska grupa. Inkriminisati samo srpsku stranu ne odražava realnost i to nije pravedno - smatra Hanes Hofbauer profesor ekonomije i društvene istorije Univerzitet u Beču-Austrija.

Iz Inckovog obećanja Bošnjacima naslućuje se da će zakon biti napisan u "Bijelim dvorima", i da će ga preko bošnjačkih poslanika, delegata, ministara ili člana Predsjedništva, uputiti u parlamentarnu proceduru. Prema svemu sudeći, Incko je odustao od "nametanja" zakona.

- Klub poslanika SNSD-a to neće podržati, možda već ima najavljene partnere koji daju podršku probosanskoj politici, ali Klub poslanika i naši politički partneri ne zbog namjere da umanjimo žrtve i da diramo rane porodica nego što tražimo da se na cjelovit i univerzalan način utvrde činjenice o stradanju svih od 1992. do 1995. u i oko Srebrenice - istakao je Staša Košarac šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Јakov Galić poslanik u Predstavničkom domu PS BiH naglasio je da ako se želi pomirenje istinsko onda se ne može insistirati na genocidu jer ga nije bilo.

- Nikada se ne smije pristati na to jer to nije tačno, to je silovanje istine. To ne može nijedan srpski predstavnik u parlamentu prihvati jer naprosto se to nije desilo - dodao je Galić.

Ako, pak, Incko posegne za Bonskim ovlašćenjima, za šta "navija" sarajevska čaršija, nametnuti zakon bi opet trebalo da potvrdi Parlamentarna skupština. Na takav potez, bez sumnje, reagovala bi i Ruska Federacija, koja je prije četiri godine spriječila usvajanje britanske Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti. U konačnom, takva odluka visokog predstavnika trajno bi destabilizovala BiH.

- Ukoliko eventualno Incko to nametne neka računa da je raspisao poziv u Republicii Srpskoj za utvrđivanje statusa Republike Srpske - zaključio je Dodik.

Orkestriranoj kampanji nametanja tereta genocidnog naroda Srbima, koju zdušno podržava visoki predstavnik, suprostavljena su mišljenja svjetskih autoriteta Јehude Bauera, Efraima Zurofa, Noama Čomskog i drugih koji smatraju da zločin u Srebrenici nije genocid.

Vođeni motom da nauka, a ne sudovi treba da piše istoriju, Vlada Srpske formirala je međunarodnu Komisiju koja treba da utvrdi sve činjenice o stradanju Srba i ostalih od 1992. do 1995.godine u Srebrenici i oko nje.