latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:13 ⇒ 18/07/2019 | 07:29 | Autor: RTRS

Zbog Pelješkog mosta i jedinstvo Srpske na ispitu

Prst u oko Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Evropskoj uniji i moguće ugrožavanje gradnje mosta na Savi - ovako se uglavnom komentariše preglasavanje u Predsjedništvu BiH, kojim se od zvaničnog Zagreba traži prekid gradnje Pelješkog mosta.

Pred 83 narodna poslanika našao se zahtjev Milorada Dodika za zaštitu vitalnog interesa Srpske. Stranke okupljene oko SNSD-a najavile su podršku i već su sabrale potreban broj.

- To je sve zajedno 56. Dakle, većina je dovoljna. Drago mi je da je PDP najavio da će podržati veto srpskog člana Predsjedništva - kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Da u politici treba graditi mostove, a ne konflikte - stav je PDP. Šef Kluba poslanika PDP Perica Bundalo je najavio podršku Dodikovom zahtjevu, ali tražiće odgovore na otvorena pitanja. Prije svega, pitanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, uređenje granice na rijeci Uni i ubrzanje gradnje mosta na Savi.

- Mi ćemo kao Klub poslanika PDP podržati inicijativu i ovaj prijedlog, jer mislimo da na takvim pitanjima zaštite vitalnog nacionalnog interesa prestaju sve dnevno političke teme i naše političke razlike - rekao je Bundalo.

Iako je Bundalo najavio da će PDP podržati prijedlog, poslanici ove stranke Draško Stanivuković i Јelena Trivić rekli su da će glasati protiv.

Šef kluba poslanika najveće opozicione stranke u Srpskoj  - SDS, iako je dan ranije pred poslanicima najavio podršku zaštiti vitalnog interesa, danas ima drugačiji stav i negira ranije izrečeno.

- Najkraće rečeno, Klub poslanika SDS-a neće podržati vitalni nacionalni interes koji se odnosi na hrvatske interese, jer između Republike Srpske i Hrvatske ima mnogo otvorenih pitanja, mislimo da to u najmanju ruku treba u jednom paketu da se razriješi. Јa nigdje nisam rekao javno da ću podržati - kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u NSRS.

A evo šta je Stanić prethodni dan (16. jula) rekao pred poslanicima.

- Mile Dodik je upotrebio onu narodnu "zub za zub, oko za oko, most za most". Dakle, uvaženi gospodin je rekao meni lično da će pokrenuti nacionalni interes ukoliko se pokrene pitanje mosta Pelješac. Јa mislim da to ima dobre strane i ja ću to podržati - rekao je Stanić.

Promjena stava razočarala je SNSD. Srđan Mazalica kaže da je Stanić preispitivao stav već na skupštinskom Kolegijumu i najavio konsultaciju sa Mirkom Šarovićem.

- Mirko Šarvić mu je očigledno zbog, vjerovatno, nekih kombinacija i formiranja mogućeg Savjeta ministara, nastojanja da se to uradi bez SNSD, Milorada Dodika, kredibilne većine koja bi predstavljala Republiku Srpsku na nivou BiH. Oni ne žele da vide u Republici Srpskoj manifestaciju dvotrećinske većine kada je u pitanju vitalni nacionalni interes - naveo je Mazalica.

S druge strane, polanik SDS-a Davor Šešić rekao je danas da je posebna sjednica prilika da Srpska riješi sve sporne tačke sa Hrvatskom, posebno kada je riječ o granici, te najavio da će u tom smislu klub ove stranke i djelovati.

Najnovije turbulencije između Sarajeva i Zagreba interesantne su i analitičarima. Iz Banjaluke poruka - zaustavljanje hrvatskog infrastrukturnog projekta iza koga stoji Evropska unija jeste i negiranje Unije. Za Vladu Simovića zahtjev DŽaferovića i Komšića može isprovocirati Hrvatsku na recipročne mjere i stopiranje izgradnje mosta na Savi.

- Ovim samo produbljujemo diplomatske probleme sa Hrvatskom i Evropskom unijom. Prilično ćemo se dovesti u poziciju onemogućavanja izgradnje mosta u Gradišci - smatra doktor političkih nauka Vlade Simović.

Stav Komšića i DŽaferovića besmislen je, ali i pomalo djetinjast i za zvanični Zagreb.

- Pozdravljam uvijek kada su ljudi za gradnju mostova koji trebaju spajati, a ne razdvajati - poručila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Analitičari u Zagrebu kažu da je sve ovo samo još jedna potvrda nefunkcionalnosti BiH.

- Paradoksalno je da je gospodin Dodik proglasio nešto što je daleko od Republike Srpske vitalnim interesom srpskog naroda, s druge strane logika je u tome da mu je važan taj most preko Save i da bi Hrvatskoj takođe trebalo da bude važan - prokomentarisao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Dan poslije odluke donesene preglasavanjem, koja podrazumijeva i potupak pred Međunarodnim sudom za prava mora protiv Hrvatske, Željko Komšić posipa se pepelom i kaže - cilj je utvrđivanje granice na moru između dvije zemlje. Pelješki most čija je izgradnja počela prije godinu, najveći je sufinansirani projekat Unije u Hrvatskoj do sada, vrijedan milijardu i 50 miliona KM.