latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:39 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Bramerc: Situacija u bivšoj Јugoslaviji pogoršana zbog negiranja zločina

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc upozorio je danas, pred Savjetom bezbjednosti UN, da se u bivšoj Јugoslaviji "situacija dramatično pogoršala" zbog negiranja ratnih zločina i slavljenja njihovih počinilaca.
Serž Bramerc (foto:  N1) -
Serž Bramerc (foto: N1)

Bramerc je, podnoseći redovan izvještaj rekao da "negiranje /zločina/ i glorifikacija /počinilaca/ sprečavaju pomirenje" naroda u bivšoj Јugoslaviji.

- Međunarodna zajednica je iznevjerila žrtve u Ruandi i bivšoj Јugoslaviji, ostavši po strani kada su bili činjeni zločini. Ne smijemo ih ponovo iznevjeriti sada time što nećemo dići glas protiv negiranja i glorifikacije - istakao je Bramerc.

Prema zvaničnom "Tviter" nalogu suda u Hagu, Bramerc je naglasio da je presuda kojom je sud u Hagu osudio prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor "snažan pokazatelj o tome da, kada međunarodna zajednica ostane odlučna, pravda može i hoće prevladati".

Bramerc je istovremeno poručio da se u bivšoj Јugoslaviji "moraju procesuirati još hiljade predmeta povezanih sa ratnim zločinima".

- Regionalna saradnja mora biti pojačana. Tužilaštvo Mehanizma će pomoći proces prosljeđivanja predmeta, koji se tiču zvaničnika srednjeg ranga, iz zemalja u kojima su zločini počinjeni u zemlje u kojima sada žive osumnjičeni - rekao je Bramerc.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Karmel Ađius obavijestio je Savjet bezbjednosti da "glatko napreduju" žalbeni postupak u procesu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića i ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Državne bezbjednosti Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

On je rekao da očekuje da će oba procesa biti okončana, kako se očekuje, do kraja 2020. godine.

Ađius je ukazao na neophodnost da međunarodna zajednica "stane čvrsto u odbranu pravosudnih procesa i presuda, a protiv negiranja zločina i revizionizma u bivšoj Јugoslaviji".