latinica  ћирилица
17/07/2019 |  23:26 | Autor: sputniknews.com

Zelenski otkrio način za poboljšanje odnosa sa Rusijom

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski smatra da povratak u domovinu ukrajinskih mornara uhapšenih u Rusiji može biti korak ka ponovnom uspostavljanju normalnog dijaloga.
Vladimir Zelenski (foto: Sputnik / Stringer) -
Vladimir Zelenski (foto: Sputnik / Stringer)

Prema njegovim riječima, tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, on je saopštio da podržava razmjenu zarobljenika sa ustanicima Donbasa po formuli - "svi za sve". Pri tome je istakao da bi prvo želio da vrati u Ukrajinu građane zemlje koji su uhapšeni u Rusiji.

- Počnimo sa mornarima. Čini mi se da je to normalan korak za povratak dijaloga - i realan korak za zaustavljanje rata - rekao je Zelenski na snimku objavljenom na njegovom kanalu na Јutjubu.

Ukrajinski predsjednik je napomenuo i da je format razmjene prema formuli "svi za sve" zakomplikovan činjenicom da se spiskovi dvije strana ne podudaraju.

- Spisak naših "svih" koji se nalaze na privremeno okupiranim teritorijama ne podudara se sa spiskom onih koji kontrolišu te teritorije - objasnio je Zelenski.

Zelenski je na inauguraciji izjavio da je spreman za dijalog za rješavanje sukoba u Donbasu, a prvi korak ka njegovom početku bio bi povratak zarobljenika.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će se diskusija u vezi sa razmjenom osuđenika sa Ukrajinom nastaviti, ali da su ranije postojali određeni problemi sa kvalifikacijama ovih lica.