latinica  ћирилица
18/07/2019 |  07:24 ⇒ 12:12 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o vitalnom interesu Srpske (RTRS, 12.00)

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: SRNA
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: SRNA

Dodik je pokrenuo inicijativu nakon preglasavanja od druga dva člana Predsjedništva, Šefika DŽaferovića i Željka Komšića. 

U materijalima za današnju sjednicu obrazložen je Dodikov stav da bi DŽaferovićevim i Komšićevim osporavanjem izgradnje Pelješkog mosta, Hrvatska povukla svoj potpis iz Sporazuma o izgradnji mosta na Savi, koji je potpisan dva sata prije preglasavanja u Predsjedništvu.

Dodik ističe da se tako indirektno želi ugroziti taj projekat, i u tome vidi povredu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Očekuje da narodni poslanici podrže njegov stav, prema kojem Srpska nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja otvorenih pitanja sa susjedima. Smatra da su odlukom, u kojoj je preglasan, zanemarena druga pitanja poput granice kod Kostajnice, granice sa Srbijom.

Smatra da je ugrožen i interes BiH, jer je Pelješki most projekat iza kojeg je stala Evropska unija koja ga u velikoj mjeri sufinansira.

Prenos sjednice možete pratiti na programima RTRS i RTRS plus od 12.00 časova, kao i na našem portalu.

Povezane vijesti:

Zbog Pelješkog mosta i jedinstvo Srpske na ispitu