latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:01 | Autor: sputniknews.com

Lazanski: NATO skandal - tehnička greška, nemar ili neko "rovari"

"Slučajno" objavljivanje informacija o tačnim mjestima gdje se čuva američko nuklearno naoružanje u Evropi nije nikakva novost, kaže za Sputnjik vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs) -
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs)

U izvještaju Parlamentarne skupštine NATO slučajno su objelodanjene informacije o tačnim mjestima gdje se čuva američko nuklearno oružje. Prema navodima “Vašington posta“, izvještaj je objavljen još u aprilu pod nazivom “Nova era nuklearnog obuzdavanja?", ali je, ubrzo nakon izlaska u javnost, on obrisan, budući da se u njemu navodi i gdje je tačno locirano blizu 150 nuklearnih bojevih glava u Evropi.

Riječ je o šest lokacija - šest baza: Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Njemačkoj, Avijano i Gedi Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj.

 Lazanski podsjeća da se u vezi sa nuklearnim bojevim glavama u Gedi Tore, još u vrijeme agresije NATO na SRЈ 1999. godine, vodila velika polemika u italijanskim novinama, jer je izbila afera zbog toga što tamo Amerikanci drže nuklearno oružje, a lokalna vlast o tome nije imala pojma.

- Dakle, manje-više svi su to znali, oni koji treba da znaju. Da li je javnost u ovim gradovima to znala, to je sad drugo pitanje. Zašto je to sada izašlo, vjerovatno je i disciplina u NATO-u, što se tiče zaštite informacija, vremenom popustila. Ali ako mislite da obavještajne službe stranih zemalja koje to interesuje nisu znale - znale su. Samo je pitanje da li je to javnost znala - kaže on.

Јavnost uznemirena

Naravno da objavljivanje takvog podatka može da uzburka javnost u tim zemljama i to bi moglo da dovede do nekih protesta, dodaje Lazanski.

Međutim, pitanje je ko je te informacije pustio u javnost - da li oficiri iz evropskih NATO zemalja ili je riječ o propustu Kanađana i Amerikanaca, ističe Lazanski.

Ako je to radila neka informativna služba gdje su oficiri iz NATO zemalja u Evropi, moguće je da se objavljivanjem takvih informacija javnost, na neki način, početno upozorava šta bi značio dolazak novih američkih raketa srednjeg dometa u Evropu, smatra sagovornik.

- Moguće je i da je obična tehnička greška i da je to procurilo zbog nemara i neprofesionalizma, jer i to se dešava velikim vojnim sistemima. Moguće je i da je namjera da se javnost pripremi za dolazak novih američkih raketa u Evropu ili da se upravo alarmira protiv tog dolaska - zaključio je Lazanski.

“Vašington post“ navodi i da je prošle sedmice objavljena i konačna verzija izvještaja, ovog puta bez lokacija američkih nuklearnih raketa.

Autor ovog izvještaja je uprkos optužbama da je objavio povjerljive informacije, rekao da su sve informacije iz ovog dokumenta sakupljene iz javnih izvora.

Međutim, neimenovani izvor iz NATO je istakao da ovo nije zvanični dokument Alijanse.