latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:05 | Autor: TANЈUG

Pravi li i Tramp samit o Kosovu?

Predstavnici Beograda i Prištine dobiće poziv za sastanak u SAD, odmah poslije samita u Parizu, jer je Vašington odlučan da se kosovsko pitanje riješi do kraja godine, piše “Srpski telegraf“.

Plan Vašingtona je da se odmah poslije Pariza u septembru sastanu lideri kako bi se stvari pomjerile sa mrtve tačke, kaže neimenovani izvor beogradskog dnevnog lista.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je preuzeo na sebe da organizuje novi sastanak, a osnovni cilj ovog skupa je namjera Zapada da natera Prištinu da ukine necivilizacijske mjere protiv srpskog naroda, kaže izvor lista.

Makron će razgovarati i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja će takođe biti učesnik skupa u Parizu, piše “Srpski telegraf“.

List navodi da Makron, kada je riječ o Kosovu, ima punu podršku Vašingtona, koji je uključen u sve pregovore, ali koji uporedo vodi i svoje akcije.

Procjena je da na Prištinu treba izvršiti istovremeni pritisak sa svih strana, pa je na prijedlog direktora za evropske poslove Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽona Erata, bliskog Trampovog saradnika, odlučeno da se predstavnici Beograda i Prištine pozovu na razgovor u Vašington.

Izvor lista podsjeća da je Tramp ranije u pismima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju ponudio da Amerika bude domaćin sastanka koji bi doveo do sklapanja sporazuma, ali da se stvari nisu pomjerile sa mrtve tačke.