X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:12 ⇒ 08:55 | Izvor: TANЈUG

Makron, u stvari, ima plan za Kosovo?

Francuski predsjednik planira da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji će imati aktivnu ulogu u rješavanju kosovskog problema, piše Blic.
Emanuel Makron - Foto: RT
Emanuel MakronFoto: RT

Prema nezvaničnim saznanjima tog lista, Emanuel Makron je tokom dvodnevne posjete Beogradu o tome obavijestio i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Francuski predsjednik ima namjeru da se aktivnije angažuje u ovom regionu, kaže izvor Blica i objašnjava:

- Francuska želi da preuzme ključnu ulogu u rješavanju problema između Beograda i Prištine. Pošto zbog brojnih obaveza sam ne može na dnevnom nivou da se bavi rasplitanjem kosovskog čvora, ima namjeru da u narednom periodu nađe čovjeka od povjerenja koj će biti zadužen za taj dio Evrope. Biće to francuski izaslanik za Zapadni Balkan. Makron će zahvaljujući toj novoj figuri praktično učvrstiti svoj uticaj u ovom regionu.

S druge strane, i iz SAD je do sada u više navrata dolazilo mišljenje da bi i zvanični Vašington morao da se direktnije uključi u raspetljavanje kosovskog čvora. Posljednji je to mišljenje iznio general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis. Ipak, zvaničnici SAD kažu da dijalog Beograda i Prištine vodi EU i da oni to poštuju.