X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:26 ⇒ 19:49 | Izvor: Nezavisne

Cijela Banjaluka bi mogla ostati u mraku

Ako postojeće dvije velike trafo-stanice u gradu otkažu, Banjaluka bi mogla ostati u mraku.
Trafo stanica - Foto: RTRS
Trafo stanicaFoto: RTRS

Na ovo je juče upozorio Radovan Višković, premijer Republike Srpske, govoreći za N1 o problemima u Elektroprenosu BiH, u čijoj su nadležnosti ove dvije velike trafo-stanice u Banjaluci.

- Ove dvije trafo-stanice u Banjaluci mogu u svakom momentu otkazati, što bi značilo mrak za ovaj grad - naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, problemi u vezi s blokadom oko 170 miliona KM u ovom preduzeću više su nego alarmantni za sva tri naroda i oba entiteta, a mogli bi biti i kobni za gradove kao što je Banjaluka.

- Tamo leži oko 170 miliona KM već 18 mjeseci. To se nigdje ne ulaže. To nisu pare za budžet, to su pare za investicije - rekao je Višković.

Istakao je da bi, ako se danas taj novac ne ulaže, posljedice na dotrajaloj energetskoj mreži mogle biti vidljive već za šest mjeseci, jer je u nekim mjestima dovedena do zasićenja, a kao primjer za to je naveo Banjaluku.

- Zastoj koji se desio s tim investicijama zatekao je Banjaluku, koja je trebalo da gradi novu trafo-stanicu. Sve procedure su bile sprovedene i taman kad je trebalo da počne da se gradi nastao je zastoj i već 18 mjeseci ništa - izjavio je Višković.

Dodao je da postojeće dvije stanice u gradu rade u vršnom opterećenju, što znači da svaki novi proizvodni i bilo kakav drugi pogon u gradu, ako bi se poštovale procedure, ne bi mogao dobiti saglasnost za priključenje na energetsku mrežu.

- Uprava kompanije Elektroprenos BiH a.d. Banjaluka u ranijim planskim aktima zbog povećanja konzuma planirala je izgradnju nove transformatorske stanice TS 110/x kV Banjaluka - istakli su u Elektroprenosu BiH.

Dodali su da je 2017. godine pripremljena tenderska dokumentacija za objavu.

- Međutim, član Skupštine akcionara iz Federacije BiH je naredio da se zaustave sve investicijske aktivnosti, pa tako i ova. Ako u budućnosti ne dođe do izgradnje nove transformatorske stanice moglo bi doći do poteškoća u napajanju tog konzumnog područja - rekli su u Elektroprenosu BiH.

U Gradskoj upravi su rekli da se nadaju da će preduzeće Elektroprenos BiH što prije normalizovati svoj rad.

- Očekujemo da ovo preduzeće što prije počne da funkcioniše u punom kapacitetu, jer investicije i ulaganja u mrežu ne bi smjele zavisiti od volje pojedinaca - rekao je Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika.

Prema popisu iz 2013. godine, Banjaluka ima 180.053 stanovnika.