X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:57 ⇒ 12:32 | Izvor: SRNA

Večernje novosti: Dodika namještaju na nišan gulenista

Skandal prilikom dolaska turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na sarajevskom aerodromu kada je došlo do tuče njegovog obezbjeđenja sa pripadnicima Granične policije BiH režiran je u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, pišu beogradske Večernje novosti, pozivajući se na strane diplomatske izvore u Sarajevu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

List piše da je sve smišljeno u OBA uz pomoć bezbjednjaka iz dvije ambasade i finansijsku pomoć nekoliko turskih biznismena, pripadnika organizacije "Hizmet" odbjeglog turskog imama Fetulaha Gulena koje potražuje Turska, jer, prema Erdoganovim riječima, pripadaju terorističkoj organizaciji FETO.

Kako se navodi, ovom "dobrodošlicom" za Erdogana rukovodio je šef OBA Osman Mehmedagić Osmica, bivši ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića.

O akciji nije bio obaviješten ni direktor Granične policije BiH Zoran Galić, budući da su u njoj učestvovali isključivo granični policajci iz reda bošnjačkog naroda.

- OBA je osmislila i da u ovu priču bude ubačen Milorad Dodik, koji nema nikakve odgovornosti u vezi sa gulenovcima u BiH, da bi ga tako diskriminisali kod zapadne međunarodne javnosti, a sa druge strane postavili i kao metu pred guleniste - rekli su izvori lista.

Večernje novosti navode i da je OBA odmah nakon sastanka članova Predsjedništava BiH sa Erdoganom, posredstvom pojedinih portala koje finansira i uređuje, plasirala lažnu vijest da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao Erdoganu da će se potruditi da Turskoj što prije bude izručeno osam saradnika "Hizmeta" koji žive u BiH.

List navodi i da je OBA, na nagovor bezbjednjaka iz dvije zapadne ambasade u Sarajevu, objavila "preko svojih novinara" da bi "udovoljavanjem Erdoganovim zahtjevima vlasti u BiH rizikovale da ugroze saradnju sa zapadnim saveznicima koji ne podržavaju zahtjeve Turske za deportaciju Gulenovih pristalica"