latinica  ћирилица
18/07/2019 |  11:29 ⇒ 22:56 | Autor: RTRS

Parlament Srpske potvrdio Dodikovu izjavu (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. Dodik je dobio dvotrećinsku većinu u Parlamentu.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

22.21 - Parlament Srpske potvrdio je Dodikovu izjavu. Od 72 prisutna poslanika, za odluku o potvrđivanju izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest i isto toliko bilo je uzdržanih.

To znači da je osporena odluka Predsjedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta Pelješac, koja je donesena preglasavanjem Dodika, od druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika DŽaferovića. Ta odluka Predsjedništva neće stupiti na snagu.

Uz ovu odluku, sa 60 glasova usvojeni su zaključci klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije, Partije demokratskog progresa, Demokratskog saveza - DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta i Ujedinjene Srpske u kojima NSRS traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima između Republike Srpske, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na rijeci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

Narodna skupština traži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

Parlament Srpske pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa pomenutim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od rukovodstva Narodne skupštine traži da pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela NSRS koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informiše Parlament.

Na posebnoj sjednici razmatrano je pitanje zaštite vitalnog interesa Srpske koje je, u skladu sa rokovima propisanim Ustavom, pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što su druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović preglasavanjem 16. jula donijeli zaključak da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješe sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru.

Poslije Odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati efekta, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je petu posebnu sjednicu.

22.15 - Zaključena rasprava, nakon petominutne pauze slijedi izjašnjavanje o apsolviranoj tački.

Dodik je predložio poslanicima da podrže njegovu inicijativu, odnosno prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

22.10 - Predsjednik Kluba NDP-a Dragan Čavić rekao je da se ne smije dozvoliti da se pitanje granice sa Hrvatskom rješava parcijalno, zbog čega podržava pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa.

On je rekao da je siguran da će, nažalost, biti još ovakvih sjednica, poznavajući druga dva člana Predsjedništva.

Član Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Senad Bratić rekao je da nije za to da neko nekoga preglasava, ali da ne smatra da je povrijeđen vitalni interes Srpske, jer od 2007. godine nije mijenjan stav Predsjedništva BiH da se treba zaštititi teritorijalno more BiH i pitanje pristupa otvorenom moru.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da ga ne zanima hrvatski interes u izgradnji Pelješkog mosta, ali da se mora imati na umu šta će biti sa izgradnjom mosta u Gradišci.

Predsjednik Kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko rekao je da će Klub SP-a u punom kapacitetu podržati izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da se ne smije dozvoliti preglasavanje u Predsjedništvu BiH, jer se time narušava koncept BiH.

Predsjednik Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da zaključak Predsjedništva BiH predstavlja ličnu politiku Bakira Izetbegovića koja je zarobila cijelu BiH.

Šef Kluba Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak ocijenio je da je ovo "skretanje pažnje sa teškog ekonomskog stanja, uz nuđenje lažnog patriotizma".

19.55 - Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je preglasavanje nedopustivo.

19.40 - Poslanicima se obratio predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. 

On je rekao da svako preglasavanje između predstavnika tri naroda nikada u BiH nije donijelo ništa dobro, naglasivši da se zaštitom vitalnog interesa Srpske štite interesi ne samo Srba, već svih građana Srpske koja je entitet u BiH.

19.25 - Poslanicima se obratila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Ona je rekla da podržava zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH i da je protiv preglasavanja.

19.18 - Sjednica je nastavljena.

19.02 - U NSRS je u toku petominutna pauza.

Prije pauze, srpski član Predsjedništva BiH je poručio da se Republika Srpska, održavanjem korektnih odnosa sa Hrvatskom, može boriti i doprinijeti boljem položaju Srba u toj zemlji.

Dodik je konstatovao da u Republici Srpskoj postoji potpuna fiskalna stabilnost, te da je Republika procentualno na nivou najmanje zaduženih entiteta u regionu.

Polemišući sa opozicionim poslanicima, Dodik je rekao da je realizovani auto-put od Banjaluke do Doboja velika i značajna kapitalna investicija, te da Srpska daljom izgradnjom putne infrastrukture želi da se poveže i sa Bijeljinom, pa dalje prema Srbiji.

17.00 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da bi u dogovoru sa predsjednikom Republike i Vladom Srpske u septembru trebalo da bude ponuđen cjelovit plan za stimulisanje mladih da ostanu i rade u Srpskoj.

- Јedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cijelosti otpiše - rekao je Dodik.

18.00 -  Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vitalnom entitetskom interesu Srpske nastavljena je nakon pauze.

17.40 - Klub poslanika PDP-a zatražio pauzu od sat vremena. Potpredsjednica NSRS odobrila pauzu od 15 minuta

17.30 - Nakon pauze, počela sjednica NSRS.

16.00 - U Narodnoj skupštini Republike Srpske pauza do 17.30

15.45 - Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je da u politici treba graditi mostove dobrosusjedstva i da svađe nikome nisu donijele dobro.

- A, pogotovo na Balkanu. Nije samo u pitanju most, već i regionalni odnosi, budućnost i suživot na ovim prostorima - rekao je Bundalo i najavio da će PDP podržati izjavu predsjedavaćeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada je riječ o zaštiti vitalnog interesa Republike Srpske.

15.25 - Najvažniji interes Srba u Republici Srpskoj je što više Srpske, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je, tokom rasprave o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, naveo da je jedina kompanija iz Srpske koja može raditi međunarodne poslove Integral inženjering Slobodana Stankovića.

Dodik je u replici naglasio da kada bi u Srpskoj vladala diktatura, poslanici poput Draška Stanivukovića, koji se fotografisao sa okorjelim kriminalcima - braćom Ćulum, ne bi smjeli progovoriti.

On je rekao da vlast u Republici Srpskoj čini napore da poboljša život u Srpskoj, od ulaganja u zdravstvo, do stvaranja uslova za povećanje plata i penzija.

- Borimo se da Republika Srpska bude država - naglasio je Dodik.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica ocijenio je tokom rasprave da je vitalni interes Republike Srpske povrijeđen zaključkom za koji su glasali članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, a predsjedavajući Dodik bio protiv.

15.09 - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je tokom rasprave da će aktuelni gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić biti ponovo kandidat za tu poziciju.

14.05 - Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da treba rješavati sva važna pitanja za srpski narod i istakao da on štiti vitalne interese Srpske po Ustavu BiH, te da je cilj da Srbi u BiH ne budu majorizovani.

- Mi ovdje ne govorimo o hrvatskim, već o našim interesima - rekao je Dodik replicirajući poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću.

Dodik je poručio da je Vukanović ranije bio savjetnik važnog čovjeka u BiH i da se sada vidi kako je završila ta politika koja je u Sarajevu devastirala položaj Srpske u BiH. 

Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da će ova stranka uvijek biti protiv preglasavanja srpskog člana Predsjedništva.

13.30 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se svakim preglasavanjem u Predsjedništvu ruši konsenzus, bez kojeg nema BiH jer ona postoji kao dejtonska tvorevina ili je neće biti.

12.55 - Dodik je izjavio da današnja posebna sjednica predstavlja afirmaciju interesa i prava Srpske, pogotovo kada dođe do preglasavanja, te istakao da će uvijek koristiti pravo zaštite vitalnog entitetskog interesa ako bude ugrožen.

- Narodna skupština je mjesto naše zaštite, a ne institucije BiH. Prvi put koristim pravo zaštite vitalnog entitetskog interesa i uvijek ću ga koristiti ako bude ugrožen - poručio je Dodik.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Podsjećamo, Dodik je pokrenuo inicijativu nakon preglasavanja od druga dva člana Predsjedništva, Šefika DŽaferovića i Željka Komšića. 

U materijalima za današnju sjednicu obrazložen je Dodikov stav da bi DŽaferovićevim i Komšićevim osporavanjem izgradnje Pelješkog mosta, Hrvatska povukla svoj potpis iz Sporazuma o izgradnji mosta na Savi, koji je potpisan dva sata prije preglasavanja u Predsjedništvu.

Dodik ističe da se tako indirektno želi ugroziti taj projekat, i u tome vidi povredu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Očekuje da narodni poslanici podrže njegov stav, prema kojem Srpska nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja otvorenih pitanja sa susjedima. Smatra da su odlukom, u kojoj je preglasan, zanemarena druga pitanja poput granice kod Kostajnice, granice sa Srbijom.

Smatra da je ugrožen i interes BiH, jer je Pelješki most projekat iza kojeg je stala Evropska unija koja ga u velikoj mjeri sufinansira.