latinica  ћирилица
18/07/2019 |  11:37 | Autor: Nezavisne

Kazne za neizdavanje računa i do 16.000 KM

Novi i znatno stroži Zakon o fiskalnim kasama Republike Srpske juče je stupio na snagu, što znači da inspektori Poreske uprave Republike Srpske neizdavanje fiskalnih računa kažnjavaju po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 maraka.
Poreska uprava RS - Foto: RTRS
Poreska uprava RSFoto: RTRS

To je maksimalna kazna za pravna lica, dok minimalna iznosi 8.000 KM. Kada su preduzetnici u pitanju, kazne iznose od 4.000 KM do 8.000 KM, dok će se odgovorno lice u pravnom licu kažnjavati u iznosu od dvije do četiri hiljade maraka.

Ako se kazna ne plati na vrijeme, tačnije u roku od tri dana, poslovni objekat će biti zatvoren na 30 dana. U slučaju da se isti prekršaj ponovi u toku godinu dana, kazna je duplo veća i u novcu i u broju dana zabrane rada.

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, kaže za "Nezavisne" kako cilj Uprave i države nije da se kažnjavaju poreski obveznici, nego da oni uđu u legalne tokove, da se smanji siva ekonomija i nelojalna konkurencija.

Dodaje kako je poslovna zajednica zahtijevala veće novčane kazne, a blažu kaznenu politiku kada je zatvaranje lokala u pitanju.

- Zakonodavac je uvažio te zahtjeve pa im je ostavljena mogućnost da kaznu plate u roku od 72 časa kako se ne bi išlo u zabranu obavljanja djelatnosti - pojasnio je Maričić.

S obzirom na to da su kazne veoma visoke, u javnosti se pojavio i strah od eventualne pojave korupcije. Maričić je pozvao sve građane, ali i privrednike, da to prijave ili Upravi ili organima unutrašnjih poslova.

- To je pravi način da zajedno sa građanima i poreskim obveznicima stanemo u kraj takvim pojavama ako one postoje - zaključio je on.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka, kaže kako su kazne previsoke.

- Za jednu malu trgovinu tolika novčana kazna će automatski značiti i katanac na vrata. Međutim, većina radnji, bar u Banjaluci, uvijek izdaje račune, tako da se kod nas trgovaca to neće toliko negativno odraziti - kazao je Marjanović.

Vlada Republike Srpske očekuje značajne prilive u budžet po ovom osnovu.

- Ukoliko se prihvati pretpostavka da će većina obveznika radije prihvatiti plaćanje novčane kazne i to u roku od 72 sata, te da je do sada novčana kazna bila 1.000 KM, odnosno 500 KM za preduzetnike, kao i da je broj poreskih obveznika kojima je u 2018. godini izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti bio 517, može se očekivati okvirni rast prihoda od novčanih kazni oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou - navodi se u prijedlogu zakona.

Takođe, očekuje se da prijedlog zakona pozitivno utiče na poštovanje zakona od strane svih privrednih subjekata i jednoobrazno ponašanje na tržištu, te da dođe do smanjenja sive ekonomije kroz smanjenja neevidentiranog prometa.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske u prvoj polovini ove godine izvršili su 1.801 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i u 802 slučaja utvrđene su nepravilnosti zbog čega su izdata 872 prekršajna naloga i izrečene kazne u visini 610.000 KM.