latinica  ћирилица
18/07/2019 |  13:06 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Vlada Srpske odobrila izgradnju novog bloka i sanaciju objekata Bolnice Zvornik

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je Vlada Srpske donijela zaključak kojim je odobrena izgradnja i opremanje novog bloka, te rekosntrukcija, adaptacija i opremanje postojećeg objekta Bolnice Zvornik.
Vlada - pres - Foto: RTRS
Vlada - presFoto: RTRS

- Procijenjena vrijednost ovih radova je oko 26 miliona KM. Na osnovu sporazuma sa Vladom Srbije već postoje donatorska sredstva u iznosu od 1,51 miliona KM za ovaj projekat. Ovim ćemo nastaviti da upotpunjavamo kvalitet bolničkog smještaja u Srpskoj - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, u planu je i rekonstrukcija Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu, Psihijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci koja će biti premještena na Paprikovac, Psihijatrijske bolnice Sokolac i Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika "Јakeš" Modriča.

- Projekat radimo sa UNDP-om i Bankom Savjeta Evrope. Ako sve bude išlo planiranim tokom očekujem da na proljeće ili ljeto sljedeće godine možemo početi sa rekonstrukcijom. To će dugoročno riješiti problem kvaliteta smještaja u ovim ustanovama - rekao je Šeranić.

On je istakao da je Vlada razmatrala izvještaje o radu i pravce unapređenja rada više ustanova iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

- Vlada je opredijeljena da bude osposobljena toksikološka laboratorija u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske. Govorili smo i o uspostavljanju novih metoda u transfuzijskoj medicini, odnosno ispunjavanju preduslova za razvoj transplatacije - kaže Šeranić.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici odobrila sredstva i za građevinske radove u Bolnici "Dr Mladen Stojanović" Prijedor, Specijalnoj bolnici "Mlječanica" i Bolnici Gradiška, koji će biti obavljeni paralelno sa projektom energetske efikasnosti u tim ustanovama.

- Za Bolnicu Gradiška je odobreno 500.000 KM, a plan je da bude ojačan temelj objekta, dograđen još jedan sprat i poboljšan operacioni blok. Specijalna bolnica `Mlječanica` je prošle godine dobila 300.000 KM za rekonstrukciju objekata, a sada je odobreno 150.000 KM kako bi bio završen krov. Bolnici `Dr Mladen Stojanović` Prijedor je odobreno 250.000 KM za sanaciju psihijatrijskog odjeljenja koje je izgorjelo 2017. godine - precizirao je Šeranić.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović rekao je da će biti raspisan međunarodni tender čim dobiju zaključak Vlade.

- Јavni poziv će biti otvoren 45 dana, rok za žalbe je 15 dana i nadam se da bi krajem oktobra mogla početi izgradnja novog bloka Bolnice Zvornik - kaže Popović.

On je istakao da Bolnica Zvornik pruža sekundarnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima regije Birač kojoj pripada sedam opština i šest domova zdravlja.

- Ovo je najveći projekat u regiji Birač. Medicinska oprema nije zanavljana duže od deset godina, a tri lamele postojećeg objekta stare su 50, 60 i 70 godina. Ovo je veliki dan za stanovnike regije Birač - naglasio je Popović.

Direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" iz Dervente Vladan Popović rekao je da je Vlada usvojila program rada ove ustanove za 2019. godinu.

- Planiramo da reformišemo i osavremenimo ustanovu i uvažimo savremene tendencije u oblasti socijalne zaštite. Cilj nam je da korisnicima pružimo više usluga, a posebno rani tretman za slijepu i slabovidu djecu koja do sada nije pružana u Srpskoj. Slijepim i slabovidim osobama i drugim licima sa smetnjama u razvoju nedostaje usluga socijalne rehabilitacije i pokušaćemo da u saradnji sa resornim ministarstvom pokrenemo i te usluge - kaže Popović.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da je na sjednici Vlade usvojen njihov izvještaj o radu za 2018. i plan rada za 2019. godinu.

- Sve naše nadležnosti koje se odnose na zaštitu javnog zdravlja stanovništva biće unapređene ove godine sa povećanim brojem analiza i proširenjem seta analiza koje zahtijeva tržište, čime ćemo povećati i prihode. Velika sredstva ulažemo u edukaciju kadra i nabavku savremene opreme. Јedan od važnijih poslova je obezbjeđivanje vakcina i seruma i cilj nam je da proširimo set vakcina koje možemo pružiti stanovnicima - istakao je Zeljković.