latinica  ћирилица
18/07/2019 |  13:19 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Cvijanovićeva izrazila saučešće porodici akademika Hajdina

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas telegram saučešća porodici preminulog akademika Nikole Hajdina i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti..
Palata predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

- Sa iskrenim saosjećanjem i dubokim poštovanjem, porodici Hajdin, SANU i svim poštovaocima lika i djela Nikole Hajdina, upućujem izraze najiskrenijeg saučešća. Odlazak akademika Hajdina, čuvenog srpskog inženjera i velikog mostograditelja, nenadoknadiv je gubitak, ne samo za njegovu porodicu i SANU, već i za cjelokupnu naučnu i stručnu javnost - navodi se u telegramu saučešća predsjednice Srpske.

Akademik Nikola Hajdin preminuo je juče u Beogradu u 96. godini. Čuveni srpski inženjer, mostograditelj i dugogodišnji predsjednik SANU Nikola Hajdin rođen je 4. aprila 1923. godine u Vrbovskom u Kraljevini SHS /današnja Hrvatska/.

Hajdin je za dopisnog člana SANU izabran 1970, a za redovnog 1976. godine.

Potpredsjednik SANU bio je od 1994. do 2003. godine, a predsjednik u tri mandata - od 2003. do 2015. godine.

Bio je profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, ali i gostujući profesor na Saveznoj visokoj školi /ETH/ u Švajcarskoj i inostrani član nekoliko akademija - Slovenačke akademije znanosti i umjetnosti, Nacionalne akademije Atine, Evropske akademije nauka, umjetnosti i literature sa sjedištem u Parizu, Evropske akademije nauka i umjetnosti sa sjedištem u Salcburgu i Evropske akademije nauka u Liježu, kao i član brojnih stručnih udruženja i komiteta.

Za počasnog doktora Nacionalnog tehničkog univerziteta Atine izabran je 2000. godine.