X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/07/2019 |  14:29 ⇒ 14:30 | Izvor: SRNA

Kina najveći kreditor?

Kina je postala najveći /tajni/ kreditor na svijetu - kineske državne banke izdale su oko četvrtine ukupnih kredita tržištima u nastajanju, tvrde finansijski eksperti.
Novčanice od 100 juana (Foto: China.org.cn) -
Novčanice od 100 juana (Foto: China.org.cn)

U periodu između 2000. i 2017. godine obaveze stranih dužnika prema Kini povećane su sa manje od 500 milijardi dolara na više od pet biliona dolara - ili jednog procenta globalne ekonomske proizvodnje na više od šest procenata.

Kina je došla na vodeću globalnu poziciju kao zvanični kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

Izvještaj "Kinesko kreditiranje u inostranstvu", autora Sebastijan Horna i Kristofa Trebeka iz Instituta u Kilu i Karmena Rejnharta sa Harvarda, koji su istraživali brojne javne i manje javne izvore iz perioda od šest decenija, obuhvatilo je hiljade kredita i grantova za 152 zemlje.

Kristof Trebek navodi da je Kina oduvijek bila aktivan međunarodni povjerilac, pozajmljujući velike iznose državama, prenosi Sputnjik.

On ističe da je povećanje ukupnog odliva kredita u protekle dvije decenije bilo gotovo bez presedana, uporedivo samo sa talasima američkog zvaničnog pozajmljivanja nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.

Većinu potraživanja po osnovu duga na međunarodnim tržištima obveznica stekla je Kineska državna banka.

Osim toga, kineska vlada je odobrila i brojne direktne kredite, posebno zemljama u razvoju.