latinica  ћирилица
18/07/2019 |  15:27 ⇒ 15:32 | Autor: sputniknews.com

Dvojica hrvatskih mornara poginula u nesreći na Atlantiku

Dvojica hrvatskih mornara poginula su kada je brod AP Dubrava doživio nesreću u južnom Atlantiku.
Dvojica hrvatskih mornara poginula u nesreći na Atlantiku (Foto:atlanstka plovidba) -
Dvojica hrvatskih mornara poginula u nesreći na Atlantiku (Foto:atlanstka plovidba)

Јoš dvojica pomoraca koji su povrijeđeni su u stabilnom stanju, prenose hrvatski mediji saopštenje pomorskog društva Atlantska plovidba.

- Јuče, 17. jula u kasnim popodnevnim satima, tokom obavljanja radnih aktivnosti došlo je do nesrećnog slučaja na brodu AP Dubrava, zbog čega je brod prekinuo komercijalno putovanje i skrenuo zbog hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen oko 150 nautičkih milja - objavila je dubrovačka brodarska kompanija putem Zagrebačke berze.

Povrijeđena su četiri mornara - tri hrvatska državljanina i jedan ukrajinski pomorac - pa je odmah zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalske straže i mornarice. Dvojica hrvatskih mornara su u međuvremenu preminula.

Dvojica povrijeđenih su stabilno, navodi Atlantska plovidba.

Komandant, posada broda i kompanija čine sve kako bi što prije uspjeli da iskrcaju povrijeđene članove posade, ističu iz Atlantske plovidbe, napominjući da se očekuje dolazak helikoptera tokom jutarnjih časova, s obzirom na to da zbog jučerašnjih vremenskih uslova na moru, udaljenosti broda od obale i noći, helikopter nije bio u mogućnosti da odmah poleti.

Brod će po iskrcavanju povrijeđenih i obavljanju svih procedura u luci Tubarao nastaviti komercijalno putovanje, navodi se u saopštenju.

- Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene što prije hospitalizovala i nakon liječenja vratila kući - zaključuje se u objavi Atlantske plovidbe.