latinica  ћирилица
18/07/2019 |  16:14 ⇒ 19/07/2019 | 08:02 | Autor: RTRS

Mektić najavio reformu Operativnog štaba za migracije; MUP Srpske protiv

Republika Srpska neće dati saglasnost da Operativni štab za pitanje migracija u BiH dobije ovlašćenja da donosi odluke i preraste u neku novu Agenciju na nivou BiH, saopštio je MUP Republike Srpske. Ovakvo reagovanje uslijedilo je nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, najavio reformu Operativnog štaba što je, kako je rekao, uslov da BiH od EU dobije novac za upravljanje migracijama.

Mektić se iz Brisela vratio sa zahtjevima za proširenje nadležnosti Operativnog štaba za pitanje migracija i ravnomjernim raspoređenjem migranata po cijeloj BiH.

Tvrdi da EU traži da se Operativni štab iz postojeće savjetodavne uloge reformiše i ojača do nivoa da donosi odluke.

- Oni traže da Operativni štab može da jasnije i odlučnije donosi odluke, što znači da ću ovdje otvoriti proces reforme tog koordinacionog tijela tj. Operativnog štaba - kaže Mektić.

Iz MUP-a Republike Srpske odgovorili su Mektiću da probleme migrantske krize ne može riješiti reforma Operativnog štaba. Postoji dovoljno agencija na nivou BiH koje mogu i treba da se bave migrantskom krizom - poručuju iz MUP-a, čiji član redovno učestvuje u radu Operativnog štaba.

- Reforma Operativnog štaba, kako je to najavio danas ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, podrazumijeva izmjenu zakonskih propisa, pa i samih ustavnih nadležnosti, ali to ne znači i da će to dati efikasnije rezultate u borbi sa posljedicama migrantske krize - navodi se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Mektić istrajava na reformi Operativnog štaba jer time, kako kaže, institucije BiH dobijaju novac od EU za upravljanje migrantskom krizom.

- EU je spremna da direktno daje novac institucijama BiH kada ispunimo uslov da reformišemo Operativni štab - navodi Mektić.

U saopštenju MUP-a Srpske dodaje se da delegacija Evropske unije u Briselu traži efikasnije rezultate u borbi sa posljedicama migrantske krize u BiH, a ne reformu Operativnog štaba, a, kako kažu, sama ta navodna reforma ne znači da ćemo dobiti bolji, a posebno ne brži odgovor na probleme koje donosi migrantska kriza.

Mektić je potvrdio da se na području Unsko-sanskog kantona traži lokacija za novi prihvatni centar gdje bi bili smješteni migranti iz objekata Bira i Miral i najavaio formiranje takvog centra u opštini Doboj-Istok u FBiH.