latinica  ћирилица
18/07/2019 |  17:19 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Hoće li Banjaluka ostati u mraku?

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas tokom rasprave u Narodnoj skupštini, da će aktuelni gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ponovo biti kandidat za tu poziciju. A Banjaluka bi mogla biti kolateralna šteta nesređenih odnosa u Elektroprenosu BiH. Zbog blokade oko 170 miliona KM, namijenjenih za investicije, najveći grad u Srpskoj mogao bi ostati u mraku.

Najveći grad Republike Srpske mogao bi ostati bez električne energije. To su upozorenja koja se mogu čuti od zvaničnika Republike Srpske. Prema njihovim izjavama, postojeći kapaciteti "Elektroprenosa" BiH za Banjalku nisu dovoljni i moraju se unaprijediti.

Dvije najveće od devet trafo-stanica koliko ih u Banjaluci ima "Elektroprenos", svakog trenutka mogle bi da otkažu, tvrdi predsjednik Vlade Republike Srpske.

- Te dvije trafo-stanice su stare koliko i ja. Јa nisam ni star ni mlad, imam godina koliko imam, ali imam dovoljno godina što znači njihova pouzdanost je da mogu u svakom trenutku otkazati, a to za Banjaluku znači mrak - kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Banjaluka je trebala da dobije desetu trafo-stanicu u centru grada, da bi bila obezbijeđena stabilnost snabdijevanja.

2017. godine sprovedena je tenderska procedura, ali član Skupštine akcionara iz Federacije BiH je naredio da se zaustave sve investicijske aktivnosti, pa tako i ova. Na Viškovićeva upozorenja o opasnosti po elekrtrosnabdijevanje Banjaluke, iz "Elektroprenosa" odgovaraju:

- U ovom sad trenutku ne, ali u budućnosti bi mogao i takav scenario. Јa u ovom trenutku nemam tu informaciju - rekla je Јovana Mirković, stručni saradnik za odnose sa javnošću i informisanje u "Elektroprenosu BiH".

Ipak, ostali smo bez informacije o ukupnim kapacitetima "Elektroprenosa" u Banjaluci i sadašnjoj iskorišćenosti.

Na zahtjev za dopunu izjave u kojem je tražen odgovor na to pitanje, iz "Elektroprenosa" nisu odgovorili.

Podsjetimo, nemogućnost dogovora SDA i HDZ-a oko novog direktora, uzrok je problema u ovom preduzeću.