X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/07/2019 |  20:19 ⇒ 19/07/2019 | 08:32 | Izvor: SRNA

Cvijanovićeva protiv politike preglasavanja

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da podržava akciju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon preglasavanja u Predsjedništvu BiH i da se protivi politici preglasavanja, te istakla značaj ustavnog mehanizma koji ima Narodna skupština Srpske koja može uvijek takvu odluku da poništi.

Ona je na posebnoj sjednici Narodne skupštine naglasila da ne podržava inicijative koje bi trebalo da uguše bilo čiji važan infrasturkturni, ekonomski i privredni projekat, da je pri tome nije važno da li je to interes Hrvatske, već da je stvar principa da ne treba gušiti druge projekte.

- Narodna skupština Srpske mora biti konačna instanca koja će se odrediti i podržati srpskog člana Predsjedništva BiH svaki put o bilo kom pitanju, jer je on preglasan u Predsjedništvu BiH, s obzirom na to da smo ugroženi svaki put kada smo preglasani - poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, strateški je važno da srpski član Predsjedništva, kada je preglasan, za svaku odluku mora dobiti zaštitu u Narodnoj skupštini.

- Uvijek žalim kada političke partije u Republici Srpskoj ne razumiju snagu mehanizama ustavne zaštite koju Srpska ima u svojim rukama, kao što je ovaj prema kojem svako preglasavanje srpskog člana u Predsjedništvu BiH mi možemo u Narodnoj skupštini da poništimo - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ne treba posmatrati da li se ovdje radi o hrvatskom interesu, već kako je BiH mnogo puta dokazala svoju nesposobnost da bude dobra prema svojim građanima i prema svojim komšijama i da gradi dobre odnose.

- BiH je još jedno razmaženo derište koja je navikla da je svi tetoše i koja ne može pokazati kapacitete normalne države i u kojoj sve može postati problem, kao što je bio je i most Bratoljub - navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je problematičan i termin kada se osporava gradnja mosta, koja je počela, obezbijeđen je investitor, a iza tog projekta stoji EU.

Cvijanovićeva je rekla da je za nju strateški interes Srpske svaka stvar koja znači napredak u Republici Srpskoj, kao što je most u Gradišci, svaki novi vrtić, put.