latinica  ћирилица
19/07/2019 |  10:04 | Autor: SRNA

Đurević: Znatna infrastrukturna ulaganja

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je Srni da je najznačajniji projekat realizovan u prethodnom periodu rekonstrukcija puta Sase-Višegradska banja za šta je iz budžeta opštine izdvojeno oko 600.000 KM, dok nije relizovan projekat rekonstruisanja glavne ulice.
Mladen Đurević - Foto: SRNA
Mladen ĐurevićFoto: SRNA

On je istakao da je počela gradnja dječijeg igrališta i pomoćnog stadiona, za šta je iz budžeta Vlade Srbije izdvojeno 292.000 KM, dok će preostali iznos biti finansiran sredstvima opštine.

Đurević je rekao da je sredstvima Vlade Srpske u iznosu od 350.000 KM započet projekat izgradnje kanalizacije na Okolištima, te projekat vodovoda Prelovo-Klašnik u iznosu od 250.000 KM.

On je zahvalio Vladama Srpske i Srbije za pomoć, te naveo da lokalna zajednica ima izuzetnu saradnju sa ovim institucijama.

- U kampanji smo obećali i rekonstruisali svadbeni salon, za šta smo izdvojili iz vlastitih sredstava oko 300.000 KM - dodao je Đurević.

Tokom predizborne kampanje prije tri godine Đurević je isticao važnost ravnomjernog razvoja svih dijelova opštine, pa u vezi sa tim navodi da je dosta toga i urađeno, a posebno uređenje lokalnih puteva.

- Značajna sredstva su uložena u postavljanje ograde, odnosno zaštitne bankine na putnim pravcima i lokalnim nekategorisanim putevima, nabavku i ugradnju ležećih policajaca, a u toku je izgradnja potpornog zida na lijevoj obali rijeke Rzav čija je vrijednost više od 600.000 KM - rekao je Đurević.

Prema njegovim riječima, opština Višegrad izdvaja velika sredstva za izgradnju i sanaciju vodovodnih i kanalizacionih mreža u ovoj lokalnoj zajednici.

On je naglasio da je opština uložila određena sredstva u sanaciju područnih škola u Dobrunu, Prelovu, Međeđi, te centralnoj školi u Višegradu.

Đurević je rekao da su iz budžeta opštine izdvojena sredstva za rekonstrukciju Gradske pijace i za nabavku novih tezgi i prodajnih objekata i adaptaciju toaleta i rasvjete.

- Izgrađeno je dječije igrališta u Glavnoj ulici, a sredstva u iznosu od 30.000 KM obezbijeđena su iz budžeta opštine - naveo je Đurević.

Đurević je naglasio da opština Višegrad sufinansira projekte uređenja gradskih fasada sa zajednicama etažnih vlasnika, te da je obnovljeno više od 15 fasada i drugih elemenata zgrada i da se posebno vodi računa o mladima i socijalnim kategorijama.

- Uskoro će početi izgradnja prve zgrade za mlade bračne parove sa 12 stanova, a cilj nam je da do kraja godine dođemo do još jednog izvođača za izgradnju nove zgrade za mlade bračne parove sa više od 20 stanova u naselju Garča. U toku je izgradnja zgrade sa 40 stanova u naselju Kalate za socijalne kategorije koja će biti kompletno opremljena, a kako bi se stanari u nju uselili naredne godine - naglasio je Đurević.

Јedno od obećanja koje nije ispunjeno u dosadašnjem radu jeste rekonstrukcija glavne ulice, za šta je raspisivan tender, ali se do sada niko nije javio, a kako je istakao Đurević, preduzeti su određeni koraci za saniranje oštećenih trotoara i asfaltiranje glavne i priključnih ulica.