latinica  ћирилица
19/07/2019 |  10:44 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Muškarac se spalio ispred japanske ambasade u Seulu

Stariji građanin Јužne Koreje umro je danas nakon što se sam spalio ispred Ambasade Јapana u Seulu u vrijeme velikog diplomatskog spora povodom pitanja kompenzacija za prisilni rad tokom Drugog svjetskog rata.
Muškarac se spalio ispred japanske ambasade u Seulu -
Muškarac se spalio ispred japanske ambasade u Seulu

Tokio je zbog ovog spora ograničio izvoz hemikalija od vitalnog značaja za južnokorejsku industriju čipova i pametnih telefona.

Јapan je ranije protestovao i zatražio ukidanje odluke suda u Јužnoj Koreji kojom se naređuje japanskim firmama da isplate nadoknadu žrtvama prisilnog rada, prenio je AFP.

Muškarac u sedamdesetim godinama zapalio se u vozilu parkiranom ispred Ambasade, a kasnije je preminuo u bolnici, saopštile su vlasti. U njegovom vozilu pronađeno je dvadesetak kanistera za benzin.

Ovaj čovjek je tokom vožnje prema Ambasadi razgovarao telefonom sa jednim svojim poznanikom i rekao mu da će "zapaliti vatru" zbog svog "neprijateljstva prema Јapanu", rekao je policijski zvaničnik.

- Članovi njegove porodice rekli su nam da je njegov tast bio među žrtvama japanskog ratnog porobljavanja - rekao je ovaj izvor.

Јapansko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je pozvalo ambasadora Јužne Koreje u Tokiju na razgovor povodom ovog spora, za koji analitičari kažu da može da utiče negativno na globalno tehnološko tržište.

Јapan tvrdi da je pitanje nadoknada riješeno sporazumom koji je potpisan poslije normalizacije odnosa sa Јužnom Korejom. Taj aranžman je obuhvatao paket zajmova.