latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:18 ⇒ 12:24 | Autor: Index.hr

Švajcarska televizija: Tri puta smo provjerili, Kolinda je stvarno to rekla

Intervju sa hrvatskom predsjednicom je rađen po svim profesionalnim normama, kaže za Indeks novinar TV SRF, koju je Kolinda optužila za neprofesionalizam.
Kolinda Grabar-Kitarović (foto:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian) -
Kolinda Grabar-Kitarović (foto:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian)

SRF ističe da je intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović tokom njene državne posjete Švajcarskoj vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima."Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na granici Hrvatske i BiH. Ne možemo da razumijemo optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitovali i pitanja i trenutne odgovore predsjednice Grabar Kitarović. Takođe smo provjerili tri puta prevod s engleskog na njemački prije objave priloga. Predsjednica je zaista koristila frazu 'a little bit of force' koju smo preveli s 'ein bisschen Gewalt' (u smislu policijskog korišćenja sile).

SRF je Indeksu poslao i cijeli transkript priloga koji su emitovali, a koji dokazuje tačnost njihovog izvještavanja, piše hrvatski portal.

Kitarovićeva je ranije izjavila da to što je švajcarska televizija uradila nema veze sa profesionalizmom i da su "napravili ono što rade najgori tabloidi na svijetu".

Svjetski mediji ostali su šokirani izjavom hrvatske predsjednice koja je priznala da tamošnja policija nasilno vraća migrante s granice, o čemu su pisali mediji. Naime, Kolinda Grabar Kitarović je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: "Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite 'pušbek'."

Sprovođenje nasilnog vraćanja migranata s granice, uz upotrebu sile, je protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Predsjednica Hrvatske je ovom izjavom priznala da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

O tome su pisali Gardijan, Dojče vele kao i brojni drugi svjetski portali.