latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:30 ⇒ 15:05 | Autor: SRNA

Špirić: Vlasti na nivou BiH više stalo do evropskih para nego do migranata

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas Srni da vlast na nivou BiH u tehničkom mandatu nikada nije imala jasan odnos prema migrantskoj krizi i da joj je više stalo do evropskih para nego do migranata.

Špirić je ocijenio da vlast na nivou BiH u tehničkom mandatu nije u stanju da odgovori na ključne izazove, a pogotovo na migranstsku krizu, što je pokazala i posljednja posjeta Briselu delegacije iz BiH.

- Svaki izazov, a pogotovo migrantska kriza je nadrastao vlast na nivou BiH. Ono što je najgore jeste da oni govore da Evropska unija /EU/ nema odgovora na migrantsku krizu kada je riječ o BiH. Istina je da EU čeka odgovore iz BiH, ali vlastima u tehničkom mandatu, koje nikada koje nikada nisu imale jasan odnos prema tom problemu, više je stalo do evropskih para nego do migranata - naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, najveći problem je u tome što će BiH biti određena kao regionalni stacionar za migrante.

- To nije dobro ni za BiH, ni za te nesrećne ljude koji će se tu naći - istakao je Špirić.

On je dodao da je vlast na nivou BiH pokazala punu nespremnost, što tjera lokalne zajednice, kao što su one iz Unsko-sanskog kantona, da se direktno obraćaju Briselu i EU, a ne institucijama na nivou BiH.

- Izgleda da se nemaju kome ni obratiti u Sarajevu. Čudi me da predstavnici EU razgovaraju sa predstavnicima vlasti na nivou u tehničkom mandatu kada ni u punom kapacitetu nisu uspjeli da riješe nijedan problem - rekao je Špirić.