latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:37 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Anđelković: Republika Srpska potvrdila svoju državnost

Dvotrećinskom podrškom Narodne skupštine Republike Srpske stavovima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa Pelješkim mostom, Srpska je potvrdila svoju državnost i pravo svojih građana i srpskog naroda da kreira sopstvenu sudbinu, odnosno da donosi odluke od značaja za dobrobit svih stanovnika BiH, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

On je istakao da prema Dejtonu Republika Srpska jeste konstitutivni element BiH, što znači da BiH ne može da se izdiže iznad Republike Srpske, odnosno da "bez Republike Srpske i njenih prava nema ni BiH".

Kako je ukazao Anđelković, ova odluka je odgovorna, jer doprinosi interesu ne samo Srba i Hrvata, već i Bošnjaka.

- Ni Bošnjacima ne trebaju sukobi sa drugim zemljama u okruženju, ni nepotrebne komplikacije u koje ih gura njihova neodgovorna politička elita - zaključio je Anđelković.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Nakon ove odluke Narodne skupštine Republike Srpske, odluka tročlanog Predsjedništva BiH, koja je bila donijeta preglasavanjem srpskog člana, biće poništena, odnosno neće stupiti na snagu.