X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
19/07/2019 |  14:19 ⇒ 14:20 | Izvor: B92

Bocan Harčenko stigao u Beograd

Novi ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko stigao je danas u Beograd, javio je Sputnjik.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Novosti.rs
Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: Novosti.rs

Bocan Harčenko, koji je došao sa mjesta direktora Četvrtog evropskog odjeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, dobar je poznavalac prilika u Јugoistočnoj Evropi, jer njegovo odjeljenje pokriva ne samo države bivše SFRЈ, već i Albaniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Rumuniju i Tursku.

Od početka karijere uključen je u diplomatske procese vezane za raspad bivše Јugoslavije, a kasnije i za rješavanje pitanja Kosova, naveo je Sputnjik.

Bio je ruski predstavnik u međunarodnoj kontakt-grupi za Kosovo, a zatim član posredničke trojke, u kojoj su bili Volfgang Išinger, koji je zastupao Evropsku uniju i Frenk Vizner, kao predstavnik SAD.

Kada je objavljeno da dosadašnjem ruskom ambasadoru u Srbiji ističe mandat, mediji odmah spekulisali da će ga zamijeniti Harčenko, za kog se tada pisalo da je riječ o Putinvom čovjeku, a kada je to i ozvaničeno mediji supisali da je riječ o specijalcu za Balkan čiji izbor za ambasadora mnogo govori o značaju koji ruski predsjednik pridaje Srbiji, a pogotovo u kontekstu rješavanja kosovskog pitanja.