X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/07/2019 |  14:29 ⇒ 20:42 | Izvor: SRNA

Komšić: Prioritet rješavanje pitanja granice na moru sa Hrvatskom

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas da će nakon rotacije predsjedavanja u Predsjedništvu BiH ozbiljno razmotriti upućivanje novog seta zaključaka kojima će tražiti rješavanje otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru sa Hrvatskom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
Željko Komšić - Foto: klix.ba
Željko KomšićFoto: klix.ba

Komšić je naveo da to treba uraditi na način da bude iskorišten član Ustava BiH koji jasno govori da će BiH preuzeti sve nadležnosti koje se tiču zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta.

On je dodao da je subjekt međunarodnog prava BiH gdje se stvara pravni osnov i za rješavanje otvorenog pitanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom, a nakon toga i slobodnog ili neometanog pristupa otvorenom moru, na jasno utvrđenom morskom koridoru.

- Na rješavanju tog pitanja insistiraću u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, tako što nećemo druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom ne riješimo - naveo je Komšić.

Komšić pod rješavanjem tog pitanja smatra pokretanje razgovora sa vlastima Hrvatske i najavljuje da "ako to neko neće, onda će BiH zašititi svoja prava pred nekom od međunarodnih institucija".

Komšić dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH preuzima sutra od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika