latinica  ћирилица
19/07/2019 |  15:46 ⇒ 15:58 | Autor: RTRS

Natalitet i ostanak mladih prioriteti Srpske

Ministarka porodice omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović poručila je da su podsticaj rađanju i ostanak mladih ljudi prioriteti Srpske i da treba snažno podržati svaki projekat koji se odnosi na pomoć mladima i povećanje nataliteta.
Sonja Davidović - Foto: SRNA
Sonja DavidovićFoto: SRNA

Najava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o projektu kojim bi se svakom bračnom paru dodijelio kredit od 30.000 KM, te da im se po trećina otpisuje na svako zajedničko dijete, jedan je od koraka u tom pravcu i svakako zaslužuje podršku i institucija i društva u cjelini, istakla je Davidovićeva.

- Savjet za demografsku politiku, zajedno sa Kabinetom predsjednice Republike, će svim svojim kapacitetima uzeti učešće i dati doprinos u realizaciji prijedloga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za stimulaciju mladih da ostanu da žive i rade u Republici Srpskoj. Ovo je takođe potvrda da se o stimulaciji povećanja nataliteta i ostanku mladih vodi računa na svim nivoima i uvjerena sam da na taj način možemo adekvatno da odgovorimo na realan problem sa kojim se suočava ne samo Republika Srpska, nego i sve zemlje u regionu - rekla je ona.

Davidovićeva je naglasila da će Ministarstvo porodice omladine i sporta nastaviti sa realizacijom postojećih projekata i planiranjem novih mjera, te da je Dodikova najava veliki korak naprijed i zaslužuje punu podršku Vlade, republičkih institucija i lokalnih zajednica.

Vlada Republike Srpske je, ističe Davidovićeva, demografiju i populacionu politiku odredila kao primarni nacionalni i politički cilj i već preduzela značajne aktivnosti na planiranju seta mjera populacione politike koje bi imale za cilj poboljšanje demografske slike u Republici Srpskoj.