latinica  ћирилица
19/07/2019 |  17:50 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

U septembru plan dodatnih pronatalitetnih mjera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će institucije Republike Srpske u septembru predstaviti plan dodatnih pro-natalitetnih mjera. Dokument koji je u izradi biće predstavljen javnosti u septembru.

Novi vrtići u svim opštinama, jeftiniji boravak djece u ovim ustanovama i besplatne jaslice za svu djecu tog uzrasta u Srpskoj. Sve ovo trebalo bi da se nađe u nacionalnom programu kojim bi se mladi stimulisali da ostanu i rade u Srpskoj, a biće ponuđen u septembru. Mladi bračni parovi trebalo bi da dobiju još jedan vid podrške institucija.

- Јedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada im se rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cjelosti otpiše - navodi Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsticaj rađanju, ostanak mladih i svaki projekat koji se odnosi na pomoć i povećanje nataliteta, treba snažno podržati, poručuju u Ministarstvu porodice, omladine i sporta.

- Najava srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o projektu da se svakom bračnom paru dodjeljuje kredit od 30.000 KM, te da im se po trećina otpisuje na svako zajedničko dijete, jedan je od koraka u tom pravcu i svakako zaslužuje podršku i institucija i društva u cjelini - rekla je Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Registar stanovništva, socijalna karta, usklađivanje rada i roditeljstva, uključivanje tema o demografiji i reproduktivnom zdravlju u škole - samo su neke od mjera, koje bi trebale da se nađu u nacionalnom programu.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović istakla je da je cilj da oko tog programa budu okupljene sve institucije.

U Centru za demografsko istraživanje, koji je nosilac projekta, smatraju da osim finansijske podrške treba razmišljati i o nematerijalnim programima.

- To su programi u sistemu usluga koji su važni. Mnogim ljudima je bitno ko će da čuva njihovu djecu, jako je važno da napravimo sistem koji podržava i prepoznaje odgovarajuće mjere populacione politike - rekao je Draško Marinković, predsjednik Centra za demografsko istraživanje.

Ključna je i reforma obrazovanja, koje je sada neproduktivno i nekvalitetno. Bez te reforme, ovo društvo neće napredovati - moglo se čuti na sjednici NSRS.

Za resornog ministra ona je neophodna jer, kako kaže, ovo društvo više nema izbora.

- Mi moramo zahvatiti cjelokupan sistem visokog obrazovanja i napraviti temeljne promjene i kroz normativno uređenje ove oblasti, zatim preuzeti sve aktivnosti koje će dovesti do spajanja privrede i akademske zajednice - naglasio je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Vlada je već preduzela određene mjere, ali u Centru za demografsko istraživanje smatraju da korisnici o njima malo znaju. Među njima su materinski dodatak, plaćeno odsustvo porodilja, mjere dopusta, stambeni podsticaji bračnim parovima, besplatni udžbenici, stambeno zbrinjavanje, programi samozapošljavanja.