latinica  ћирилица
19/07/2019 |  20:25 ⇒ 20/07/2019 | 12:13 | Autor: RTS

Dodik o ostavci Haradinaja: Nova farsa međunarodne zajednice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTS da mu ostavka premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja liči na sve dosadašnje farse koje je najčešće pravila međunarodna zajednica, a ima za cilj da vrši dodatni pritisak na Srbiju.

Dodik je istakao da je danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o ostavci Haradinaja.

- Rekao sam da mi to liči na sve one dosadašnje farse koje su najčešće pravili međunarodna zajednica i pojedini u BiH iz muslimanskog i hrvatskog naroda i da ovo najviše ide ka tome da se Haradinaju još jednom opere biografija kako bi on kao nesumnjivi politički faktor mogao ponovo da se vrati u politički život Kosova - rekao je Dodik u izjavi za RTS.

Istakao je da je ne smijemo biti naivni oko toga.

- Јa sam potpuno uvjeren da tu postoji konekcija i saradnja međunarodnog faktora ili nekoga ko vodi čitav taj projekat oko Kosova i samog Haradinaja. Ovo izgleda veoma farsično kada kaže da on ide tamo kao ime, a ne ide kao država. Čitava ta priča oko vlasti u Prištini nesumnjivo ima teroristički predznak - rekao je Dodik.

On smatra da je pozadina čitave priče oko ostavke i poziva u Hag dodatni pritisak na Srbiju i Vučića.

- I činjenica da Hradinaju nije presuđeno u Haškom tribunalu, a da se sada zove na nešto slično što bi trebalo da bude već presuđeno u Haškom tribunalu, mene navodi da je to priča o farsi koja bi samo trebalo da bude osnova za dodatni pritisak na Srbiju i predsjednika Vučića - naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je rekao Vučiću da je neophpodno da zajedno posvete više pažnje, kao i da to čitav narod očekuje, pogotovu u Republici Srpskoj.

- Čitavo ovo rješenje se postavlja kao svesrpsko pitanje i da u tom pogledu ne može da bude rješenja za jedan narod koji ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan dio naroda kakav je u Republici Srpskoj mora da ćuti i da trpi torturu međunarodnog faktora koji je namijenio ulogu života u državi u kojoj ne kože da funkcioniše - naveo je Dodik.

Naglasio je da je tačno da treba da se ukinu takse, ali da to ne znači da je to definitivno rješenje.

- Mislim da oko predsjednika Vučića i njegove pregovaračke pozicije treba da se okupe svi politički, nacionalni i državni faktori u Srbiji, jer je očigledno da će sada međunarodna zajednica po onom ustaljenom okviru reći evo imamo operaciju sa njima, oni više nisu tu, morate i vi nešto da učinite - rekao je Dodik.

Istakao je da se zna da je "predsjednik Vučić tvrd pregovarač i da nikakvih ustupaka na uštrb nacionalnih i državnih interesa za Srbe neće biti".

- Naravno, treba težiti ka konsenzusu i kompromisu, ali on mora da bude opšteprihvatljiv - zaključio je Dodik.