latinica  ћирилица
19/07/2019 |  21:03 ⇒ 22:25 | Autor: RTS

Iranci zauzeli britanske tankere (FOTO/VIDEO)

Iranska elitna Revolucionarna garda zauzela je britanski tanker "Stena Impero" zbog kršenja pomorskih pravila u Persijskom zalivu, javila je iranska agencija Fars. Nedugo zatim, Al Arabija je javila da su Iranci zauzeli još jedan britanski tanker. Prema još nepotvrđenim informacijama, Iranska revolucionarna garda je zaplijenila i treći brod.
Britanski tanker (Foto: AP/Damian Dovarganes) - Foto: AP
Britanski tanker (Foto: AP/Damian Dovarganes)Foto: AP

Tanker je ispraćen do obale zbog pravnih procedura i neophodnih inspekcija nadležnih pomorskih službi, navodi se u saopštenju Iranske revolucionarne garde.

Tanker "Stena Impero", na kojem se nalaze 23 člana posade, ima deplasman 30.000 tona i kretao se ka saudijskoj luci Al DŽubail.

Nedugo zatim, Al Arabija je javila da je iranska Revolucionarna garda zauzela još jedan britanski tanker.

Prema još nepotvrđenim informacijama, Iranska revolucionarna garda je zaplijenila i treći brod.

Kompanija Stena bulk, koja je vlasnik tankera, saopštila je da su brodu prišla "manja neidentifikovana plovila i helikopter, dok se brod nalazio u međunarodnim vodama".

Velika Britanija je saopštila da je važno da se očuva sloboda plovidbe i da svi brodovi mogu slobodno da se kreću u regionu, prenosi Rojters.

- Veoma sam zabrinut zbog zapljene dva pomorska broda od strane iranskih vlasti u Ormuskom moreuzu - rekao je britanski ministar spoljnih poslova DŽeremi Hant.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da će razgovarati sa predstavnicima Velike Britanije povodom zapljene brodova u Persijskom zalivu.

Teheran je najavio odlučne mjere pošto su Britanci, prije desetak dana, zauzeli iranski tanker kod Gibraltara.

Taj događaj i rat riječi koji je uslijedio značajno su podigli tenzije oko Persijskog zaliva, pa su Britanija i SAD uputili brojne ratne brodove u taj region.