latinica  ћирилица
19/07/2019 |  21:52 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

Održan festival humora i satire "Kriva Drina"

Treći Festival humora i satire "Kriva Drina", na kojem su nastupili aforističari i satiričari iz Srbije, Crne Gore, FBiH i Republike Srpske, održan je večeras na platou ljetne pozornice u Zvorniku.
Zvornik: Održan festival humora i satire - Foto: SRNA
Zvornik: Održan festival humora i satireFoto: SRNA

Zvorničkoj publici predstavili su se Grujo Lero iz Bijeljine, Aleksandar Čotrić i Savo Martinović iz Beograda, Dragana Pašić iz Banjaluke, Vladislav Vlahović iz Podgorice, Alija Hodžić iz Zenice, Ekrem Macić iz Konjica, Јovo Nikolić iz Ugljevika, Nebojša Borovina iz Vlasenice, Nenad Čorilić iz Loznice i domaćin Stanislav Tomić iz Zvornika.

Selektor festivala Stanislav Tomić rekao je novinarima da aforističari na sažet i jezgrovit način izražavaju svoje kritičko mišljenje o pojavama u društvu.

- Oni se na svoj način odnose prema nekim stvarima ili devijantnim pojavama u društvu. Znaju da izbalansiranim jezičkim oblikom kritikuju društvene prilike, kao i naše sopstvene gluposti, tako da je širok spektar tema koje aforističari i satiričari na poseban, za uho prihvatljiv način, prenose na publiku - rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, nije riječ samo o satiri u smislu kritike.

- Imamo i humor da se nasmijemo različitim životnim temama kako ih humoristi vide - nije samo u pitanju politika, nego je riječ o širem opsegu - pojasnio je Tomić.

Direktor zvorničke Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je da je ova ustanova već treću godinu za redom nosilac organizacije ovog festivala.

- Cilj je, svakako, promovisati satiru kao jedan poseban oblik književnog izražavanja, ali i dati priliku domaćim i satiričarima iz regiona da ono što pišu predstave publici i time je nagnaju na kritičko razmišljanje - rekla je Stjepanovićeva.

Istakla je da je "Kriva Drina" manifestacija koja je već upisana na kulturnu mapu sadržaja grada Zvornika.

- Јako je važno da festival okuplja ljude iz regiona, odnosno da je međunarodnog karaktera, jer okuplja većinu predstavnika zemalja bivše Јugoslavije - rekla je Stjepanovićeva.